estiu 2022

Anar al parvulari a l'agost

Dues escoles bressol de Sabadell obren les portes en plenes vacances d'estiu en una prova pilot

per Albert Hernàndez / Marc Béjar, Sabadell, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 08:00 |
Una nena jugant a les instal·lacions de l'escola bressol de Can Llong | Albert Hernàndez
Un dels maldecaps de l'estiu per a moltes famílies, especialment amb criatures petites, és la conciliació. Els avis són la primera opció, i la més econòmica, perquè estiguin a càrrec durant els més de de dos mesos de vacances d'estiu. Enguany, a Sabadell algunes famílies han respirat una mica més, perquè dues escoles bressol han obert durant l'agost: la de Can Llong i La Romànica.

Es tracta d'una prova pilot, fruit del pla Corresponsables del Ministeri d'Igualtat, que s'ha traduït que del 2 al 26 d'agost, de 9 a 12 hores, els infants van al centre. “Estàvem buscant una guarderia. A casa ens ajuda la meva sogra, però està de vacances aquest mes. Hem trobat aquesta opció que, a més, és gratuïta”, diu la Janeth, mare de l'Aimar, que va al Centre d'Educació Infantil i Familiar Can Llong.


La Javiera, mare de la Laura, que també va a Can Llong, ha viscut una situació semblant: “Va coincidir que tota la família marxava de vacances i ens quedàvem una mica sols i això ens ha salvat”.  I és que fins la setmana que ve ella i la seva parella treballen “i no teníem cap casal. Per aquesta edat no hi ha res” i sosté que és “perfecte” per conciliar, ja que “encara que estiguis teletreballant és impossible”.

L'Ajuntament de Sabadell, a través de la coordinació amb el Departament de d'Igualtat i Feminismes, ha rebut 590.000 euros del ministeri per fer accions que fomentin l'equitat, com en el cas de la cura dels infants, i la conciliació entre els anys 2022 i 2023. La segona tinent d'alcaldessa, en funcions d'alcaldessa accidental, Marta Morell, assegura que “ha tingut molt bona acollida” i així ho han reflectit les dades: 108 inscripcions per a les quatre setmanes del mes. Tenint en compte que la ràtio és de 18 nens a cada escola.


Satisfacció entre les monitores

     
La coordinadora de l'escola bressol La Romànica, Gabriela Macias, celebra l'impuls d'aquesta iniciativa, “soc del barri i calia un projectes d'aquestes característiques” i destaca “la continuïtat d'assistència. Els nens no venen un dia o dos i ja no ho fan més”. De fet, apunta que de mitjana n'hi ha hagut en aquestes dues setmanes una dotzena.
 

Els nens jugant al pati del centre Foto: Albert Hernàndez


Admet que hi ha algun “nen que li ha costat més adaptar-se” i així li traslladen alguns usuaris: “La nostra filla ens ha dit que prefereix el parvulari de setembre”. Macias recorda que se segueix “la línia educativa”, però una mica canviada, “tenim més llibertat” i això ens permet que “experimentin més”. Per exemple, es fa una proposta d'activitat amb la canalla que bàsicament són activitats de lleure i “després sortim al pati”.

A Can Llong “fem jocs d'aigua”, explica una de les tres mestres, Cristina Alfaro, que també aplaudeix la iniciativa, però lamenta que “les instal·lacions estan molt bé, però fa una mica de calor”. També recalca l'alta assistència i “el període d'adaptació” pel fet que “canvien de mestres, de lloc i de companys”. Tot plegat, passos perquè conciliar sigui més fàcil, fins i tot a l'agost.

 

Participació