El carrer de la República serà una realitat el proper 14 d'abril

Així ho ha anunciat l'Ajuntament, que ho farà coincidir amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República | Substituirà així el nom d'Alfons XIII tal i com va aprovar el ple

Nació Sabadell
09 de novembre del 2015
Actualitzat el 10 de novembre a les 15:20h
El president de la FAV, Manuel Navas, penjant el cartell de carrer de la República
El president de la FAV, Manuel Navas, penjant el cartell de carrer de la República | Albert Segura

El president de la FAV, Manuel Navas, penjant el cartell de carrer de la República. Foto: Albert Segura


El carrer de la República de Sabadell serà una realitat a partir del proper 14 d'abril. Així ho ha aprovat la Junta de Govern Local, destacant que el canvi de nom de l'actual carrer d'Alfons XIII es farà efectiu coincidint amb la celebració de la proclamació de la Segona República.

El canvi es duu a terme després que l'Associació Sabadell per la República fes la proposta a l'Ajuntament, i que el ple l'aprovés i la traslladés a la Comissió del Nomenclàtor Municipal, que ho va estudiar. Finalment, la proposta ha prosperat, tot i l'oposició de formacions com Ciutadans, que en el darrer ple va plantejat la possibilitat de mantenir el nom d'Alfons XIII i dedicar dos emplaçaments a cada una de les dues Repúbliques espanyoles. La proposta no es va aprovar, tot i el suport que els regidors del grup municipal de CiU i el regidor del PP van donar al text de Ciutadans.

Amb el canvi de nom amb data en el calendari, ara tocarà informar els veïns i els afectats, com ara comerços i entitats bancàries (abundants en aquest carrer). L'objectiu és que en aquests cinc mesos que venen per davant es puguin dur a terme les gestions corresponents per a adaptar tot allò que calgui canviar.

El calendari del carrer de la República

El camí per fer efectiu el canvi del carrer va començar l'1 de juliol de 2014, quan el Ple Municipal va acordar proposar a la Comissió de Nomenclàtor Municipal l’estudi per designar un espai de la ciutat a la República. En la proposta es va demanar que es tingués en compte la proposta feta per l’Associació Sabadell per la República per tal que fos el carrer d’Alfons XIII el designat.

El 23 de març de 2015 la Comissió del Nomenclàtor va emetre un informe favorable sobre el cas. Posteriorment, el Ple municipal del 7 d’abril de 2015 va aprovar una moció dels grups d’Entesa per Sabadell, EUiA i ICV relativa a la proposta de canvi de denominació del carrer d’Alfons XIII per carrer de la República. En compliment d’aquesta moció, el passat 13 de maig es va iniciar l’expedient per aprovar el canvi.

Amb l'aprovació avui en Junta de Govern Local, es fa el darrer pas per fer un canvi històric en un carrer de la ciutat, i que obre la porta a revisar altres punts carrers de la capital vallesana.