Aquestes són les al·legacions de l'Entesa a la cessió de l'Artèxtil a la UAB

La formació planteja suspendre l'operació fins que s'aclareixin determinats aspectes

La nau de l'interior de l'Artèxtil
La nau de l'interior de l'Artèxtil | Laia Perea
Redacció
27 de juliol del 2022
Actualitzat a les 15:45h
L'Entesa per Sabadell ha presentat al·legacions al tràmit de cessió de l'Artèxtil a la UAB, com va acordar el ple municipal del passat 5 d'octubre de 2021. El tràmit de cessió va ser publicat el passat 1 de juny al BOPB, i tot i que l'Entesa denuncia que "ha estat silenciat pel govern municipal", ha aprofitat el període d'exposició pública per al·legar algunes qüestions. 

En primer lloc, l'Entesa proposa que, prèviament a la cessió, es dugui a terme un "procés obert i transparent" per determinar el destí més adequat per l'Artèxtil i quines altres necessitats d'equipaments té la ciutat que podrien ubicar l'immoble. A més, també demanen replantejar quin podria ser l'espai més adient per acollir l'Escola d'Infermeria - la formació ja va plantejar al mes d'abril que fos la nau Bosser.

També qüestionen que la cessió sigui de la totalitat de la finca, ja que "no existeix cap document que plantegi quines necessitats d'espai requereix la UAB" i, per tant, que justifiquin la necessitat de cedir els 7.624,96 m2 de l'Artèxtil. A més, recorden que resta pendent d'aprovar definitivament el Pla general d'ordenació a l'àmbit d'aquest edifici (MPG-130) i el Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni (PEPS), que podrien afectar les condicions urbanístiques i les actuacions als bens patrimonials d'aquest espai.

L'Entesa també creu que és "inviable" adequar la nau de l'Artèxtil com a centre educatiu: el PEPS i el Pla de Protecció dels Béns Arquitectònics la qualifiquen com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), amb el màxim nivell de protecció arquitectònica per la seva rellevància, i limiten les actuacions a la nau: no es pot ocultar el sistema estructural tipològic de cobertes, no es poden fer intervencions que no reconeguin la composició, les vessants i pendents de cobertes; ni es poden fer noves distribucions interiors que malmetin o desvirtuïn els ritmes tipològics, estructurals de cobertes o compositius de façanes.

Amb tot, la formació alternativa demana suspendre la cessió de l'Artèxtil fins que no s'hagi redactat un avantprojecte d'intervenció que determini la viabilitat o no d'ubicar-hi un centre escolar i que sigui compatible amb el que diuen els diversos plans de protecció del patrimoni. A banda, l'Entesa també denuncia la manca de garanties de la viabilitat econòmica de convertir la nau en un centre educatiu, ja que no hi ha cap documentació que indiqui el cost d'ubicar-hi l'Escola d'infermeria, garanteixi la viabilitat econòmica de la seva rehabilitació i quina institució l'assumirà.

Finalment, l'Entesa considera que hi ha manca de garanties sobre la propietat de l'Artèxtil, ja que en l'expedient no hi consten els informes sobre les actuacions del govern municipal per clarificar les possibles irregularitats comeses en l'operació de compravenda. Així, demana que se suspengui la cessió fins que l'Oficina Antifrau de Catalunya no resolgui que no va existir cap irregularitat durant el concurs de creditors i que no està en qüestió l'operació de compravenda i la propietat de l'immoble.