Torna la Festa Major de Sabadell

Més de 300 propostes per tota la ciutat conformen el programa de la celebració, amb plena normalitat després de la pandèmia

La Festa serà del 2 al 5 de setembre
La Festa serà del 2 al 5 de setembre | Juanma Peláez
Redacció
18 de juliol del 2022
Actualitzat el 19 de juliol a les 10:54h
La Festa Major de Sabadell tornarà a la normalitat postpandèmica aquest 2022, recuperant la programació habitual després d'anul·lar la del 2020 i viure la del 2021 amb restriccions. Així, la celebració es tornarà a viure intensament als espais públics, entre el 2 i el 5 de setembre amb més de 300 propostes per tota la ciutat. 

Grans concerts, cultura popular, passejada en bicicletes i patins, la Mitja Marató o la fira d'atraccions, així com els grups i propostes locals tornaran a ser els protagonistes de la celebració dissenyada juntament amb les Comissions ciutdanes de la Festa Major - Programació, Comunicació i Taula de Cultura Popular - i la Comissió de Festes Populars de Sabadell.

El pregó
La Festa Major de Sabadell arrencarà el 2 de setembre amb el Seguici inicial de la Festa i el pregó, que enguany estarà protagonitzat per la Joventut de la Faràndula. Abans, el dijous 1 de setembre hi haurà la trobada inicial de la Festa Major, oberta a tothom, a l'Estruch; i a la nit el concert del Vaparir Tour de Ràdio Flaixbac, a l'EspaiConcert de l'Eix Macià. 

Caps de cartell
El mateix escenari acollirà les actuacions d'alguns dels grans noms de la Festa: Miki Núñez, dissabte; Flashy Ice Cream, divendres; i Suu, diumenge. Beth serà una altra de les artistes convidades de la celebració, divendres a la plaça de Sant Roc. Per als infants, en destaquen Versions per a Xics i Reaggae per a Xics, que actuaran a la Font de Can Rull.
 

El trerrassenc Miki Nuñez actuarà per Festa Major de Sabadell Foto: LOS40


Una desena d'ubicacions principals
Hi haurà més d'una desena d'ubicacions principals de la Festa, als quals s'hi sumen equipaments com el Casal Pere Quart, l'Estruch o els Museus Municipals; la Font de Can Rull, l'Eix Macià, el Parc de Catalunya, la plaça del Vallès i la plaça de Sant Roc; i com a novetats, la plaça del Gas i la plaça Frederica Mompou.

La Font de Can Rull acollirà les activitats familiars i infantils, mentre que a l'Eix Macià hi haurà els concerts de gran format, la fira d'atraccions i les activitats de barraques; i al Parc de Catalunya, la fideuà, entre d'altres. 

La plaça del Gas serà l'espai per a balls i concerts de petit format, com jazz o swing; la plaça Frederic Mompou acollirà una mostra d'arts escèniques - teatre, dansa, titelles, poesia... - per a tots els públics; la plaça de Sant Roc, a més del pregó i l'espectacle inaugural, serà l'escenari de nombroses activitats de cultura popular com la Diada Castellera o el Ball del Rodet, de concerts com el de la Beth, la Banda de Música de SabadellD'Kantaka, el Concert de Corals i l'Orquestra Simfònica del Vallès, que oferirà el concert Herois del Cinema.  

A la plaça de la Creu Alta hi haurà les propostes de música jove en el marc del segon SAM Fest (Sabadell Acció Musical), mentre que a la plaça del Vallès s'hi faran els balls regionals i la Nit d'Havaneres

A la plaça del Pi, al nord de la ciutat, s'hi farà el primer dels Balls amb Orquestra, amb l'Orquestra Litoral, que actuarà dues vegades en el marc de la Festa Major, també a la plaça Montserrat Roig. El Ball de fi de festa serà a l'EspaiConcert de l'Eix Macià, a càrrec d'Hotel Cochambre, després del Castell de Focs que simbolitzarà el tancament de la celebració.

Així mateix, tradicionals propostes de cultura popular com la Cercavila de Festa Major o la Cercavila Infernal recorreran nombrosos carrers. 
 

Cercavila Infernal de Festa Major de Sabadell 2016. Foto: Juanma Peláez


La Festa Major també inclourà una trentena d'activitats esportives: la Mitja Marató, la cursa de 14 km i les curses infantils, a més de la Cursa Popular. També torna al programa la Pedalada Popular i la gimcana de bicicletes i patins, la Festa del Bàsquet i els tradicionals batejos submarins a la piscina de Cal Marcet. Per la seva banda, el Club de Tir farà una jornada de portes obertes, el CN Sabadell acollirà diverses activitats esportives i el Club de Tennis, el Cercle Sabadellès i els Falcons, tornejos de Festa Major, a més del torneig d'escacs de la Societat Coral Colon

Els Museus Municipals romandran oberts per visitar les exposicions permanents, però també participaran en la Festa Major amb visites guiades i altres activitats familiars com les sessions de contes.

Mocadors i polseres
Un altre element de la Festa serà la distribució de mocadors amb l'escut de Sabadell, i enguany també es repartiran polseres identificatives per a infants, on es podrà anotar el nom i el telèfon de referència per si algun nen es perd. Les polseres es repartiran als espais on es concentrin les propostes infantils i familiars.
 

El mocador de la Festa Major de Sabadell 2022 Foto: Ajuntament de Sabadell


Transport públic i talls de trànsit
El servei d'autobús urbà serà gratuït totes les nits de Festa Major - dijous 1, divendres 2, dissabte 3, diumenge 4 i dilluns 5 - i també s'ha previst un autobús llançadora des del Mercat Central fins al Trenet del Parc Catalunya, que circularà el 3 i el 4 de setembre amb una freqüència de 30 minuts entre les 10.34h i les 14.15h i entre les 17.15h fins a les 20.45h. 

D’altra banda, hi haurà un servei nocturn ininterromput de tren fins a Barcelona: a demanda de l'Ajuntament, igual que el 2019, als FGC circularà un tren per hora i sentit de la S2 del Metro del Vallès. També es podrà comptar amb el servei de les línies nocturnes interurbanes N61, N64 i N65.

Durant la Festa Major hi haurà diversos talls de trànsit a alguns espais de la Festa Major. L'Eix Central, des de la Via Massagué fins a la confluència de la Rambla amb la Gran Via quedarà tallat al trànsit rodat el divendres 2 de setembre (15h) fins dimarts 6 de setembre (6h). Pel que fa a l’avinguda de Francesc Macià, es tallarà des de la pl. de Catalunya fins a pl. de la Concòrdia des del dia 29 d’agost (8h) i fins al 6 de setembre (18h). L’avinguda de la Concòrdia, com cada festiu, quedarà tallada des de diumenge de Festa Major (7h) fins al dilluns (21h).

Pel que fa a l’avinguda Barberà, entre pl. de Barcelona i la pl. de la Creu de Barberà, es talla des de dissabte a les 7 fins al dilluns a les 21h. L’avinguda de Matadepera, entre els carrers de Posets i de la Bonaigua, quedarà tallada de dissabte dia 2 a partir de les 10h, pel muntatge del ball de la nit. Diumenge i dilluns, com cada dia festiu, quedarà tallada des del carrer de Balaguer i fins la ronda de la Roureda de les 7h fins a les 21h.

Per últim, i amb motiu dels concerts a la plaça de la Creu Alta, es tallarà la circulació a la carretera de Prats, entre els carrers de Francesc Layret i de Lluís Carreras i l’avinguda de l’11 de setembre, entre els carrers de Sant Isidre i de Vilacinca. La restricció serà des de divendres dia 2 i fins dilluns dia 5, des de les 18h i fins les 7h de l’endemà.

El cartell de la Festa Major 2022 porta per títol Destapa la Festa i és obra d’Emma Abella Bandera, que ha obtingut el primer premi al concurs organitzat per Transport Urbans Sabadell (TUS), com a empresa col·laboradora de la celebració.

Al certamen hi ha pogut participar l’alumnat matriculat el curs 21/22 als ensenyaments reglats de les escoles d’Art i/o disseny de Sabadell i també exalumnes graduats en aquests centres el curs 20-21. Igualment, hi podien participar estudiants de Sabadell matriculats el curs 21-22 a altres escoles d’art. El primer accèssit del concurs ha estat per a Claudia Aragoncillo Victori i el segon accèssit per a Júlia González Piñol.

Col·laboracions i suport La Festa Major és possible també gràcies al compromís de patrocinadors i col·laboradors: Diputació de Barcelona, Transports Urbans de Sabadell, CEVASA, Osvaca, Wala, Cafès Pont, Auser, Serrat, Coca-Cola i Radio Sabadell.