Un estudi amb CAP del Vallès demostra l'eficàcia de tractaments bucals contra la Covid

La investigació confirma la seva capacitat per trencar la membrana del virus

Col·lutori bucal
Col·lutori bucal
Redacció
24 de juny del 2022
Un estudi liderat per la Fundació Lluita contra les Infeccions i amb participació de diversos Centres d'Atenció Primària del Vallès Oriental i Occidental ha demostrat que el col·lutori és una eina eficaç de prevenció contra la Covid-19. La investigació confirma que quan es glopeja aquest medicament per a la rentada bucal, una de les substàncies que porta, el clorur de cetilpiridini (CPC), trenca la membrana del virus i perd la seva capacitat infecciosa, perquè no pot penetrar-hi.

D'aquesta manera, les glopeigs bucals amb CPC al 0,07% podrien ser, segons aquest treball, una eina de prevenció eficaç contra el coronavirus. És el resultat d'un assaig clínic aleatoritzat i controlat amb placebo, que es va dur a terme a 19 CAP de la regió sanitària Metropolitana Nord el 2021. Entre ells, diversos del Vallès

Tot i que l'estudi l'ha liderat la Fundació Lluita, també hi han col·laborat l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS) i el DENTAID Research Center.

La doctora Núria Prat, directora d'Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l'Institut Català de Salut, ha destacat el paper de l'atenció primària en investigacions d'aquest tipus. El fet de tenir accés directe a un gran volum de població, així com el treball conjunt de professionals de Medicina de Família, Infermeria i Odontologia dels centres d'atenció primària, segons ella, "ha permès fer el treball de camp necessari per dur a terme l'estudi".

A més, un informe recent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) posa l'èmfasi en el paper important que juga la prevenció i la cura de la cavitat bucal en una bona salut general, i l'estreta relació existent amb les malalties cardiovasculars i la diabetis, entre d'altres. "Els resultats d’aquest estudi ens permeten confirmar que la clara relació entre la cavitat bucal i la Covid-19 ja demostrada anteriorment, pot aportar també una possible via per evitar la seva disseminació", ha conclòs el doctor Joan Gispert, director de R+D+i de DENTAID.