Actiu el pla Alfa 2 al Vallès Occidental per risc d'incendi

És una de les 15 comarques que tenen activat aquest nivell; 22 més estan al nivell 1

Un incendi el passat mes de juliol
Un incendi el passat mes de juliol | Bombers
14 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:46h
El Cos d'Agents Rurals de la Generalitat ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques catalanes, entre les quals el Vallès Occidental. Aquest és el segon més alt en l'escala de risc d'incendi, i suposa el control de llocs especialment delicats, a més del control de circulació de vehicles per algunes zones forestals, entre d'altres. 
 

L'activació del Pla Alfa es dona en uns dies de temperatures i humitats molt allunyades de les que són habituals per l'època. 

Pel que fa a Rubí, l'Ajuntament ha informat que manté executats de manera continuada els treballs relatius a la neteja de vegetació de les franges perimetrals de les urbanitzacions, així com el manteniment de camins en bon estat per un hipotètic necessari accés de vehicles per a l'extinció d'incendis.

Què implica cada nivell del Pla Alfa?
El nivell 1 del pla desplegat pels Agents rurals implica una vigilància prioritària dels incendis forestals per davant d'altres tasques que són competència d'aquest cos. Així, es controlen columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500m de zones forestals, identifiquen els autors dels focs, han de fer apagar els focs en cas de perill i fan control sobre llocs predeterminats d'especial risc.

Pel que fa al nivell 2, que suposa una vigilància exclusiva dels incendis forestals, a més de dur a terme les tasques del nivell 1, també controlen la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, es posen en marxa punts de guaita estratègics i es controlen, també, abocadors predeterminats.

I finalment, amb el nivell 3 es restringeix l'accés a massissos forestals, com a mesura prioritària. A més de dur a terme les tasques del nivell 1 i 2, també s'estableix un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa, s'estableixen centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació i s'anul·len les autoritzacions per fer foc, excepte les excepcionals.