1 de 10
tribunals

Absolen dos dels cinc acusats per ocupar una masia a Montcada i Reixac el 2013

Es tracta de la masia de Can Piella i se'ls acusava d'atemptat i resistència a l'autoritat

per A.H., Sabadell, Catalunya | 8 de juny de 2022 a les 19:33 |
Dos dels cinc acusats per ocupar la masia de Can Piella, a Montcada i Reixac -al límit amb la Llagosta-, el 2013 han quedat absolts. Així ha conclòs la vista, que s'ha allargat cinc hores i ha quedat vista per a sentència, que s'ha celebrat aquest dimecres als jutjats de Sabadell en corroborar que no havien mostrat resistència. I és que tres se'ls ha acusat d'atemptat a l'autoritat i als altres dos a resistència als agents.

Els fets es remunten al 15 de maig de 2013, quan per ordre judicial -del jutjat número 3 de Cerdanyola- els Mossos d'Esquadra van iniciar l'operatiu per desallotjar aquesta finca -propietat del grup Alcaraz-, del segle XVII en estat ruïnós. Un grup de joves la va estar reformant durant tres anys, després de més d'una dècada abandonada, amb brossa abocada. Entre d'altres coses, van crear un hort comunitari amb la participació de veïnat de municipis del voltant i van impulsar tallers.

 

Els Mossos envolten la masia de la Llagosta des de les sis del matí. Foto: 15M


El cap de l'operatiu ha precisat que van ser set hores, amb entre 80 i 90 agents per fer front, ha xifrat, en unes 300 persones que es van arribar a concentrar en la defensa de la masia. Ha recordat que els efectius van rebre l'impacte de boles de cera carregades de pintura i que els van propinar puntades de peu. Per això, es va detenir a cinc persones.
 

La mobilització a les portes dels jutjats per donar suport als encausats Foto: ACNUn dels detinguts, que hauria malferit un agent que va necessitar rehabilitació, ha assegurat que la caiguda va ser fortuïta i que no va tenir intenció de fer mal i una testimoni ho ha confirmat, tot detallant que la caiguda es va produir de manera involuntària i que no va agredir el policia. Uns altres dos nois, que es van enfilar a una plataforma de 18 metres d'alçada, i, per tant, la policia catalana va necessitar d'una grua per atrapar-los. Durant la sessió s'ha mostrat un vídeo en el qual s'ha vist com cap d'ells van oferir resistència.

Rebaixa de les penes


Fiscalia i Generalitat, acusació particular en el cas, han rebaixat les penes inicials. Així, s'han passat dels gairebé tres anys de presó a, tal com ha reclamat el ministeri públic, dos mesos i 15 dies per a dos dels acusats  i cinc mesos i 29 dies per al tercer,. Per la seva part, el Govern, tres mesos de privació de llibertat per un, quatre mesos per a un altre i cinc mesos per al tercer, amb la possibilitat de substituir-se en la majoria de casos amb multes.

La celebració d'aquest judici, dut a terme a les dependències de Sabadell, ha vingut precedit de diverses suspensions. Es va fixar data al novembre de 2020, set anys després dels fets, però es va ajornar per la Covid-19. Es va reprendre amb vista per al 5 de maig, que també es va cancel·lar. Aleshores, es va fixar per aquest dimecres.

 

Participació