1 de 10
medi ambient

Aprovat el segellat total de l'abocador de Can Planas a Cerdanyola

Un pas necessari per tal de desplegar el pla urbanístic del Parc de l'Alba que costarà 21 milions d'euros

La zona on es troba l'abocador, a prop del Sincrotró Alba | TeS
per A.H., Sabadell, Catalunya | 6 de juny de 2022 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Metropolità, el màxim òrgan de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va aprovar de forma inicial el segellat total de l'abocador de Can Planas, que es troba a Cerdanyola del Vallès, entre el Castell de Sant Marçal i la carretera BP-1413. És l'entitat que s'encarrega de la gestió d'aquest abocador i va donar-hi el vistiplau en la sessió ordinària, duta a terme el passat 31 de maig.

Al llarg de 2023 està previst que es facin aquestes tasques i que compten amb un pressupost de 21.081.295,28 euros, després que la Direcció de Servei de Prevenció i Gestió de Residus emetés un informe favorable per aquest tancament. Les intervencions consistiran en "actualitzar la clausura adaptant-la a la normativa vigent i a l'estudi de risc existent", va assenyalar el director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'AMB, Joan Miquel Trullols.
Les feines consistiran en el ressegellat de totes les capes superficials necessàries, per tal de controlar els gasos que s'emeten, una capa de impermeabilització per evitar que es filtri la pluja i una última més superficial de terra vegetal que farà circular l'aigua de les precipitacions cap als laterals. El 2020 es va posar una barra hidràulica que controla les aigües subterrànies.


Aquestes actuacions són necessàries perquè es pugui desplegar el pla urbanístic del Parc de l'Alba i atorgar una major seguretat, tant per al medi ambient com per a la ciutadania, i és que quan hagi finalitzat hi haurà 18 hectàrees de parc urbà.

Gairebé tres dècades de clausura


La clausura d'aquest dipòsit -de 2,45 milions de metres cúbics- es va iniciar el 1995 que està conformat per un conjunt de cubetes d'una antiga argilera reblerta entre les dècades dels 70 i dels 90 per residus de diversa tipologia.

 

Participació