1 de 10
memòria històrica

​Sabadell demana a la Generalitat recuperar el refugi antiaeri de l'Institut Pau Vila com a espai de memòria democràtica

És una proposta d'ERC, que també insta el consistori a habilitar-lo

Els treballs sobre el refugi al centre escolar | ERC Sabadell
per A.H., Sabadell, Catalunya | 5 de juny de 2022 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Sabadell demanarà a la Generalitat recuperar el refugi antiaeri que es troba a l'Institut Pau Vila, situat al carrer Viladomat, perquè passi a formar part de l'espai de memòria democràtica que impulsa la Direcció General de Memòria Democràtica. Es va construir el 1937 i va finalitzar el 1939, i va restar en l'oblit al final de la Guerra Civil Espanyola.

La sol·licitud és fruit d'una moció d'ERC, presentada aquesta setmana en la junta de portaveus -i aprovada per unanimitat-, i que també insta el consistori habilitar-lo com a indret memorial. I està emmarcada en la Llei de Memòria Històrica de l’Estat, l’avantprojecte de la normativa catalana i el Pla de Memòria Democràtica 2022-2026 local. Precisament, aquesta setmana, dos nous punts, l’Escola d’Adults de Can Rull i una placa de Francesc Macià, al carrer Gràcia, s'han adherit com a enclavaments de memòria històrica.


El refugi del centre escolar, construït per una quarantena d'obrers, i segons l'Arxiu Històric de Sabadell i el Museu d'Història de Sabadell un particular el va llogar i va cultivar-hi xampinyons. El 1968, quan van arrencar els treballs per aixecar l'equipament escolar, es van cobrir les entrades.

El 2008, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat va constatar l'existència d'aquest espai i establir els límits. “L'estructura és solida”, subratllava l'escrit i estimava “una òptima conservació”, malgrat que no disposi d'entrada.
Participació