1 de 10
educació

Tres dècades de l'escola Xalest dignificant l'educació especial

Aquest divendres hi ha un acte amb reconeixements, música i molta celebració

Alumnes treballant amb l'elaboració de fleca i pastisseria | Escola Xalest
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 2 de juny de 2022 a les 19:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'escola Xalest, que actualment es troba al carrer Tullina, 11, de Sabadell, bufarà 30 espelmes, tres dècades dignificant l'educació especial i donant resposta a les necessitats especials de persones amb discapacitat. I ho celebrarà amb un acte aquest divendres a la tarda, en què hi haurà reconeixements, música i molta celebració.

Aquest divendres, a partir de les 18 hores s'obriran les portes, i hi haurà espectacle amb mestres de l'escola i dels estudiants, ball i una cançó de fi de festa creada per aquesta cita, entre d'altres sorpreses. En l'actualitat, el centre ofereix una ESO modificada, adaptada aquest col·lectiu, gràcies "a la Llei Maragall que va autoritzar el canvi curricular" i "vam entrar en el sistema obligatori", ha explicat la directora, Francesca Fernández, que és al capdavant del projecte dels del primer dia.


També hi ha una altra línia d'estudi, que va dels 16 als 20 anys: Programes de Formació i Inserció (PFI), i d'aquí pengen els estudis d'Auxiliar de pastisseria i forneria i Auxiliar d’Arts gràfiques i serigrafia. L'equipament compta amb un obrador propi, on es poden dur a terme les pràctiques, i també una zona perquè flueixi aquest talent de l'alumnat que, entre d'altres coses, ha provocat l'estampa de samarretes "molt originals", ha dit la directora.
 

Alumnes de les arts gràfiques Foto: Escola Xalest


Fernández ha assenyalat que, de cara al proper curs, es podria ampliar, afegint manteniment d'instal·lacions esportives. Tot i aquesta gamma formativa, Fernández ha destacat que "l'art és el nostre fort" i ha continuat, "es treballen molt les habilitats artístiques i de disseny", així com, "les edicions digitals".

De 24 alumnes a uns 150


Xalest va arrencar el 1992 al carrer Zurbano amb 24 alumnes i en l'actualitat ja en té uns 150, procedents de diverses localitats com Badia, Sentmenat, Castellar i Cerdanyola, entre d'altres. En aquests 30 anys han viscut dues mudances: de Zurbano a la Plaça Vallès i des d'aquí fins al límit entre els barris de Can Rull i Cifuentes. Un creixement d'alumnat que també ho ha fet el personal docent, arribant fins a la vintena.

A més, Xalest fa atenció a persones sordes i sempre "es dona la mà" a l'alumnat en tot moment, des de la cobertura adaptada a la secundària fins a la sortida, ja sigui amb l'ESO o amb el PFI. "Fem un seguiment i dones uns paràmetres a la família, que també és molt important ajudar-la", ha recalcat Fernández.

 

Participació