1 de 10
memòria històrica

Sabadell suma dos nous espais de memòria històrica

Són l'Escola d'Adults de Can Rull i una placa de Francesc Macià, al carrer Gràcia

La foto de família amb la placa de Francesc Macià, al carrer Gràcia | Junts per Sabadell
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 1 de juny de 2022 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Escola de Bosc de Can Rull, que actualment acull l'Escola d'Adults, i la placa de Francesc Macià, situada al carrer Gràcia, s'han integrat com a dos nous espais de memòria històrica local. En total, la ciutat ja compta amb sis punts d'interès i aquestes dues incorporacions ho fan adherint-se a la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

Una incorporació que ha arribat amb la firma rubricada per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell. Ciuró ha destacat que "s'ha de recuperar, mantenir i transmetre la memòria democràtica perquè es comença per l'oblit i s'acaba en la indiferència", i ha rematat, "no ens ho podem permetre, hem de seguir reivindicant la memòria per fer front al feixisme".


En aquest sentit, ha recordat que l'acte d'aquest dimecres hi ha hagut "la memòria viva de la Teresa", una alumna del centre i que ha recordat alguns episodis viscuts entre les quatre parets de l'equipament. Per això, ha ressaltat la importància que "cada vegada hi hagi més espais d'aquests".
 

L'entrada a l'Escola d'Adults de Can Rull Foto: Albert Hernàndez


Las dues noves peces compten amb una senyalització, en la qual s'expliquen la història i el vincle amb la ciutat i el barri, entre d'altres coses, i que Sabadell es compromet a conservar, rehabilitar i mantenir i elaborar activitats lúdiques, tal com recull el Pla de Memòria Democràtica (2022-2026).

La història dels nous elements


En el context de la II República, es va projectar el que es va anomenar Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull i el president de la Generalitat, Francesc Macià, va col·locar la primera pedra el 1933 i les primeres classes van arribar el curs 1934-1935. La Guerra Civil Espanyola va canviar el tarannà de l'escola. No va ser l'actual escola d'adults fins al 1988, després de més de dues dècades sent un parvulari.
 

La consellera de Justícia a l'Escola d'Adults de Can Rull Foto: Albert Hernàndez


Macià, primer president català durant la II República, va visitar en dues ocasions la ciutat durant la seva presidència: el 28 de maig de 1932, amb motiu dels actes d'homenatge al pintor Joan Vila Cinca, i el 5 de març de 1933, per la primera pedra del centre de Can Rull. Macià va morir el dia de Nadal d'aquell mateix i Sabadell va col·locar el seu nom a un carrer, l'actual carrer de Gràcia. I així es conserva a la façana de la casa Nogués.

Dos memorials més per any


Morell ha explicat que "el compromís" del Pla de Memòria Democràtica contempla afegir dos noms més anualment. I ha avançat que la voluntat, de cara a l'any vinent, ho facin el Círcol Republicà Federal, on es troba en aquests moments la seu de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), i l'antiga comissaria de policia a la Rambla. Sabadell ja disposava d'elements com les coves de Sant Oleguer, el refugi de l'aeroport, el Pavelló Municipal d’Esports i la placa pintada del carrer de Josep Miquel Clapés.
Participació