L'Hospital Parc Taulí, el millor per a les condicions laborals dels MIR

Segons un rànquing de Metges de Catalunya que avalua el descans setmanal o se'ls exigeix una responsabilitat superior

L'Hospital Parc Taulí
L'Hospital Parc Taulí | Juanma Peláez
A.H.
13 de maig del 2022
El sindicat Metges de Catalunya ha elaborat un rànquing amb els hospitals grans, mitjans i petits amb millors condicions laborals i retributives per als MIR. I el Parc Taulí lidera aquesta classificació, al costat del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Hospital del Mar de Barcelona -en apartat dels grans-. En canvi, els tres centres que reben la menor puntuació són l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, el de Bellvitge i el Germans Trias i Pujol de Badalona.

El centre sabadellenc ha obtingut un 2,70 punts sobre 4 (un paràmetre establert de l'1 -no es compleix- al 4 -compliment íntegre-). 0,11 per sobre del de Terrassa i 0,12 sobre el barceloní. De la desena d'elements valorats "d'incompliments", el Taulí apareix en què hi ha insuficients adjunts contractats i el pagament de les guàrdies a les pagues extres.  

Els resultats s'han obtingut a través de les enquestes fetes pel sindicat per conèixer el respecte pels drets laborals i formatius dels futurs especialistes. Entre d'altres qüestions, hi ha hagut sobre els horaris i descansos, la quantitat de guàrdies mensuals, el temps destinat a la formació i la qualitat de la supervisió que reben els residents. En total ha obtingut 427 respostes, aproximadament el 10% dels MIR de Catalunya.

També s'han analitzat les retribucions percebudes o les baixes laborals. La major part d'aquestes preguntes formen part de les mesures acordades per posar fi a la vaga MIR de l'octubre de 2020, o són drets consolidats per sentències judicials favorables als interessos dels residents. Podeu consultar la informació al detall en aquest enllaç.

Figueres i Mollet amb millors valors
Entre els hospitals mitjans o petits, els millor valorats són el de Figueres, el de Mollet i l'Institut Pere Mata de Reus. En canvi, els pitjors valorats són l'Hospital de Vic, el de Tortosa Verge de la Cinta i el Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona. 

En relació amb les unitats docents d’atenció primària, les tres millors valorades són la unitat d’atenció familiar i comunitària (AFiC) del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), el centre ACEBA de Barcelona i la unitat AFiC de Girona. Els centres formatius d’atenció primària amb pitjor puntuació són la unitat AFiC de Tarragona i de Lleida, i la unitat docent del Consorci Sanitari del Maresme.

Finalment, l'estudi demostra que 16 centres no asseguren als MIR el dia de descans posterior a una guàrdia de 24 hores. A més, 10 no garanteixen un descans setmanal mínim de 36 hores ininterrompudes.

Segons apunten des de Metges de Catalunya les condicions laborals dels residents "necessiten millorar", especialment pel que fa al descans i la conciliació. També es considera preocupant que els MIR afirmin que es troben amb dificultats a l'hora de realitzar l'activitat formativa, ja que recorden que aquesta hauria de ser la seva prioritat.