cas mercuri

​Gratant (una mica més) sobre el cas Mercuri i la figura de Bustos

En un acte, que presenta un documental sobre la peça d'Smatsa, recorda com es va gestar i esclatar la macrocausa sota l'ombra de l'exalcalde

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 11 de maig de 2022 a les 20:55 |
L'acte s'ha dut a terme a l'auditori del Casal Pere Quart | Albert Hernàndez
L'auditori del Casal Pere Quart ha acollit, aquest dimecres al vespre, la presentació del documental Els residus del Mercuri, que ha engegat una campanya de micromecenatge per culminar la postproducció. Sota  el pretext d'aquesta cinta s'ha organitzat un acte que ha servit per desgranar la macrocausa i la figura de l'exalcalde Manuel Bustos, amb els testimonis, entre d'altres, dels exregidors de Sabadell Joan Mena (actual diputat dels comuns al Congrés) i Carme Forcadell (expresidenta del Parlament); l'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernández, i el periodista local Antonio Santamaria. Tot plegat, moderat per la periodista de NacióDigital, Sara González.

Precisament, Forcadell ha explicat que "el principal del final" de Bustos va arribar amb el cas Bemba, que va "fer obrir els ulls" a molta gent. Ha lamentat que va passar "d'estar orgullosa a avergonyir-se" de la ciutat, perquè l'exalcalde Antoni Farrés va lluitar contra la corrupció. Mena ha reconegut que era "dur" fer oposició (va estar al ple de 2007 a 2012) i ha explicat que amb ell li van obrir el cotxe, es van punxar rodes de vehicles i "no sabia on era la caixa forta a la seu d'Iniciativa. Qui sí ho sabia era el que va entrar per endur-se els papers", en referència a una documentació d'un empresari sobre suposades comissions.


Fernández ha rememorat quan va presidir la comissió d'investigació i del frau al Parlament, el juny de 2015, "les no preguntes del PSC" i la manca de memòria quan declaraven. Aquí ha repassat una "anècdota", quan li van preguntar per qui va avisar l'exbatlle que tenia el telèfon punxat: "Et pots oblidar de moltes coses, però d'això", ha expressat amb ironia i ha rematat, va ser el que era secretari d'organització dels socialistes, Dani Fernández, declarat culpable de tràfics d'influències a l'Ajuntament de Montcada i Reixac per la peça 5 del Mercuri.
 

L'expresidenta del Parlament durant la seva intervenció Foto: Albert Hernàndez


Fernández l'ha definit, "en paraules del guionista Rafael Azcona: 'usted no sabe quién soy yo' i 'qué hay de lo mío'. Això és Manuel Bustos". Sobre la sortida de presó, dos mesos després d'ingressar-hi, l'expresidenta del Parlament ha assegurat que "la corrupció surt barata" i ho ha atribuït "al sistema patriarcal del sistema". Mena ha afirmat que aquesta etapa de Sabadell espera que sigui "una oportunitat per la ciutat per deixar enrere un moment molt fosc". 
 

”La ciutat va reaccionar amb molta salut”


Santamaria, autor de llibre, juntament amb el director de l'iSabadell, Jordi de Arriba, El final de la era Bustos, ha destacat que “la ciutat va reaccionar amb molta salut”, un cop, tal com ha dit, vist amb la perspectiva d'haver passat gairebé una dècada. Santamaria ha defensat la seva feina, “i la dels corresponsals” de l'època, per informar sobre el que es feia en l'àmbit polític.
 
De fet, ha recordat, que per tombar “el mite que el Diari de Sabadell [on treballava] era de Bustos es deia: “Ja hi ha el Santamaria que li fot canya”". En aquest sentit, ha incidit en l'aparició de l’iSabadell, que ara també fa deu anys, va “omplir un forat” del que ha considerat hi havia buit d'informació sobre “la necessitat” de saber sobre el cas Mercuri.
 
La membre de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Laia Espín, sabadellenca i que va ser corresponsal al Vallès Occidental al principi dels anys 2000, cobrint fets com el cas Bemba, atacs de moviments neonazis i manifestacions, entre d'altres, ha recalcat la importància de “sumar col·lectius perquè contra la corrupció no sobra ningú”. Ha posat l'accent en la feina de periodistes i les persones que “informen o alerten” de possibles casos i espera que l'avantprojecte endegat a Madrid pugui donar resposta aquesta necessitat.   

 

Participació