CONSULTA POPULAR

Sabadell tornarà a votar per escollir entre monarquia o república

Una trentena de punts es repartiran pels set districtes de la ciutat i s'espera assolir els 6.200 de la iniciativa de 2019

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 12 de maig de 2022 a les 08:00 |
Una cua de gent votant l'octubre de 2019 | ACN
La ciutadania de Sabadell està cridada, aquest dissabte 14 de maig, a les urnes. No serà per escollir els representants al Parlament Europeu, ni un president del govern espanyol, ni de la Generalitat i ni l'alcaldia, sinó per decidir entre monarquia o república. De fet, tornarà a enquestar la població dos i mig després de la consulta popular del 6 d'octubre de 2019.

Hi haurà una trentena de punts repartits pels set districtes de la ciutat i mobilitzarà més d'un centenar de voluntaris perquè es pugui desenvolupar la jornada. Es podrà dipositar la butlleta a les places de Sant Roc, de l'Àngel, La Creu Alta, Catalunya i les Dones del Tèxtil; a tocar de les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) Can Feu-Gràcia i Sabadell Parc del Nord i a la Ronda Roureda, entre d'altres emplaçaments.


"Potser hi ha algun canvi per qüestió estratègica", ha explicat el vocal de la Plataforma Popular Monarquia o República de Sabadell, Joan Balart, i ha continuat, "els punts s'ubicaran en llocs concorreguts, per tal que tothom tingui l'oportunitat". Ell mateix ha garantit que "s'intentarà" evitar les duplicitats i que "la gent no voti dues vegades a la mateixa taula". En aquest sentit, ha assenyalat que "per un tema de protecció de dades no es pot demanar documentació", però la consulta popular està adreçada a partir de 16 anys.
 

Paperetes de la consulta en una urna Foto: ACN


La iniciativa es durà a terme novament al municipi i "no hem presentat una moció de suport al ple, perquè ja ho vam fer", en referència al setembre de 2019, quan l'Associació Sabadell per la República va exposar-la a la sala de plens i ERC, la Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Podem van votar a favor, mentre que PSC es va abstenir i Cs es va posicionar en contra.

"Hem fet els deures"


Balart ha recalcat que questa vegada "hem fet els deures", perquè han comunicat a les autoritats l'activitat que faran. Una afirmació que ha fet en al·lusió a la polèmica que es va generar a l'octubre de 2019, quan l'Ajuntament de Sabadell va "inventar-se que la Junta Electora de Zona (JEZ) prohibiria la consulta popular", cosa que l'òrgan judicial, "a dos dies de la celebració, va demostrar que era un fake". Ha criticat que "no es van demanar disculpes".Aquell any es van recollir 6.269 paperetes i d'aquestes un 98,18% -6.155- van decantar-se per la república - també va haver-hi 38 en blanc i 4 de de nuls-. "Hauríem d'arribar almenys a la mateixa xifra", ha indicat amb esperança el vocal de la plataforma.

Una quarantena de municipis a Catalunya


Sabadell és una de les quarantena de ciutats catalanes que tindran aquests punts de votació, que també s'organitza arreu de l'Estat -pràcticament un miler de taules- i en algunes localitats estrangeres com Brussel·les, Londres i París. La mobilització, convocada per la Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República, té l'objectiu de "pressionar" el govern espanyol per impulsar un referèndum sobre la forma d'estat.La coordinadora de la plataforma, Encarna López, ha considerat que la consulta ciutadana és "una manera de deixar en evidència la falta de democràcia" per part de l'executiu espanyol per "no voler convocar un referèndum vinculant".

 

Participació