transport públic

«Avui que volia pagar!»: incredulitat i desconfiança entre els usuaris en la «vaga de pagaments» a Renfe a Sabadell Centre

És una de les sis estacions de la xarxa ferroviària on s'ha dut a terme la protesta del col·lectiu Batec

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 11 de maig de 2022 a les 09:20 |
Usuaris accedint a l'estació de Sabadell Centre amb les portes obertes | Albert Hernàndez
La "vaga de pagaments" a Renfe, convocada pel col·lectiu Batec la setmana passada com a protesta per la manca d'inversió a la xarxa ferroviària catalana, ha sorprès a la majoria d'usuaris que han arribat a l'estació de Sabadell Centre aquest dimecres al matí. Una barreja d'estupefacció i desconfiança entre els passatgers per si aquesta entrada lliure acabaria amb una sanció al final del trajecte.

La confusió inicial dels viatgers ha evolucionat en alegria, i algun n'ha fet broma. "Avui que volia pagar!", ha exclamat amb molta ironia la Diana, que anava carregada amb una maleta, perquè viatja fora i "necessito arribar a Barcelona-Sants i no em multaran, oi?!". El mateix dubte de Miguel, "i si em para un revisor?" i un altre passatger, "no em deixa picar el bitllet, què passa?".


Un free accés que, segons han explicat diversos testimonis, s'ha produït, al voltant de dos quarts de vuit del matí, quan una quarantena persones, vestides de negre, han obert les portes i les han precintat perquè quedessin fixades. Una acció ràpida i un cop han acabat, han marxat del lloc. Però han deixat un record del seu pas amb l'adhesiu enganxat a diverses màquines de venda de bitllets: "Si Madrid no paga. No paguem".
 

Els adhesius de protesta de la plataforma Foto: Albert Hernàndez


Una protesta en hora punta, ja que, tal com recullen els mapes interactius fets per aquesta casa, és el moment del dia amb més pas de viatgers. La Maria, usuària de Rodalies, però també de Ferrocarrils de la Generalitat (FCG), tal com ha dit, desconeixia la convocatòria de la vaga i aprova el servei, encara que s'ha queixat que "no acostuma a ser puntual". En Ferran, bicicleta en mà, tampoc sabia d'aquesta acció: "I segur que no ens multaran?".

De fet, la sanció i l'accés gratuït a les andanes del tren han estat una constant i la responsable de l'estació s'ha dedicat atendre tothom, i amb el mateix discurs: "No es preocupin, a Barcelona o allà on vagin ja ho saben. Està passant a tot arreu". Una hora mal comptada després, les barreres s'han tornat activar i s'ha tornat a pagar per agafar el tren i ningú s'ha queixat per fer ús del dret aquesta "vaga".

Seguiment "mínim"


Fonts de Renfe han detallat que Sabadell Centre ha estat una de les sis estacions de la xarxa ferroviària on el col·lectiu Batec ha desenvolupat la protesta i que el seguiment està sent, fins al moment, "mínim". Quant a les denúncies han explicat que, si es presenten, se seguirà "el procediment administratiu", tot recordant que és la Generalitat la que sanciona. Així mateix, han precisat que s'està "a l'espera de les indicacions que ens pugui donar el Departament de Territori com a titular del servei, i ATM com a responsable tarifari".
 

Portes obertes a l'estació Foto: Albert Hernàndez


Des de l'operadora han posat l'accent en "l'esforç d'inversió per millorar" Rodalies, apuntant al Corredor Mediterrani i a les diferents obres com a la Sagrera, Sant Andreu Comtal i Mollet Sant Fost, entre d'altres. Des de l'aprovació del Pla de Rodalies, han precisat des de Renfe, 550 milions d'euros executats, 1.285,7 milions d'euros licitats i 1.935,7 adjudicats. A més, el 2020, l'execució pressupostària va ser de 297 milions d'euros i el 2021 de 253.

 

Participació