entrevista

Lluís Matas: «No ens cal entrar al govern, estem còmodes a l'oposició»

El portaveu de Junts per Sabadell es confirma com a candidat a l'alcaldia, al voltant d'un any després d'entrar en política

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 9 de maig de 2022 a les 08:00 |
El candidat de Junts per Sabadell, Lluís Matas | Albert Hernàndez
Fa pràcticament un any es posava al capdavant de Junts per Sabadell (JxS) i quan queda, també gairebé un any, és el candidat a l'alcaldia del partit. Lluís Matas (Sabadell, 1971) ha passat de veure la política des de la barrera a posar-se a primera línea i tot "a corre-cuita", tal com confessa, perquè Lourdes Ciuró plegava de regidora a Sabadell per ser consellera de Justícia. "Era una gran oportunitat", admet per a tots dos.

També reconeix que hereva un projecte engegat i li ha donat continuïtat amb el suport als pressupostos del govern municipal. Prosseguirà desplegant-lo en aquest mandat i en els futurs. "Encara queda partit", avisa i defensa la feina feta de la formació aquests tres anys i els "deu mesos formals" que duu ell al ple. Espera que com a outsider de la política també pugui aportar una nova manera de fer:


- Fa gairebé un any que el van proclamar portaveu de JxS. Si fa una mirada enrere...

- ... Formalment són deu mesos, és una mica més que un embaràs. D'un dia per l'altre em va canviar la vida: em va trucar la que és l'actual consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i em va dir que “no podia dir que no” a la proposta d'entrar al Govern. I el mateix era per a mi agafar el lideratge de JxS: “Era una gran oportunitat”. De fet, només passa una vegada i és un orgull, representar la meva ciutat, i amb els valors de Junts. Una proposta que no vaig poder rebutjar, tot i que no m'he dedicat mai a la política. Soc l'únic candidat, per ara, que no s'ha presentat mai a unes eleccions. Han estat deu mesos de vertigen.


- No s'hi ha dedicat però l'ha viscut de prop, va muntar la campanya de Ciuró a les eleccions municipals de 2019. Canvia molt la política un cop s'hi endinsa?

- Vaig trobar que era una oportunitat i vaig ser-hi un any. Mai l'he viscut des de l'estructura interna del partit sinó defensant uns valors i amb la Lourdes, que som de la mateixa generació, vam començar plegats i ella s'hi va dedicar i jo no. Mai he tingut càrrecs de rellevància i m'he dedicat a la meva vida, el que m'agrada, el màrqueting, la restauració i la comunicació. I per això és nou i és una realitat molt diferent a la vida normal.

- Deia en la seva presentació que venia "a seguir el guió" i així ho ha fet. També ho farà aquest últim any de mandat?

- Encara queda partit, hi ha un any de mandat i queda molta feina per fer. Sí que és cert que hem rebut una herència, però que és fantàstica, i ens obliga a estar a l'alçada. Toca seguir amb la transformació de la Gran Via i projectar la ciutat. I serà una feina que només és l'inici i ha vingut per quedar-se.- Aquesta transformació té prop d'una desena d'intervencions previstes enguany, què més hi ha programat?

- Els temps de l'administració són molt complicats, de passar comptes, i es triga per arribar a visualitzar el que projectes. I ara comença la transformació, amb aquestes obres, i van en la línia de dibuixar el futur Sabadell que somiem. Ara veurem pinzellades d'aquest canvi. I es tracta que hi hagi una Gran Via que no sigui contaminant, no separi la ciutat, sigui més verda, en un entorn més pacificat i suposi una millor qualitat de vida dels seus veïns. Cal tenir en compte que ens aquests 7,5 quilòmetres hi viuen 53.000 persones i que separa 100.000 persones en un cantó i en l'altre. En definitiva, una Gran Via que no sigui una autopista urbana.

- I això no ho podrà fer només l’Ajuntament, tot i el seu suport.

- Necessitem que l'Estat i la Generalitat acordin una solució perquè hi hagi la mobilitat resolta al voltant de la ciutat. I això vol dir connectar la C-58 amb Castellar, perquè no hi hagi una desfilada continua de vehicles, amb sis carrils... no és el nostre model de ciutat.

- I això com casa amb el Portal Sud, que modifica l'entrada amb vehicle a la ciutat, la connexió de l'aparcament al Passeig... Li fa por que aquesta estratègia de la Gran Via es quedi a mitges?

- Gestionem el que gestionem, amb un pressupost molt concret. Evidentment, amb el que tenim per fer la transformació de la Gran Via no serveix. I el Portal Sud? Estem a favor, perquè aquesta entrada a la ciutat és indigne i s'arriba directament a la Gran Via, a més, servirà per reordenar el polígon sud-oest i que millori la qualitat de vida d'aquest entorn.

I l'aparcament? Era molt important desencallar-lo i això ens ho va comprar el govern municipal, vam exigir que posés fi aquesta pista d'aterratge semicomunista. Era un tema aturat, perquè l'anterior mandat no va aconseguir posar-se d'acord amb la Generalitat. Ara es convertirà en un Passeig més verd, amb aigua i es dignificarà tot el centre. El que s'ha de fer és que la gent arribi a Sabadell i aparqui, però al subsòl i no en superfície. D'aquesta manera, convidarà que s'hi quedi, gaudeixi, compri i consumeixi restauració. De fet, és el que proposem: projecte de capitalitat i atraure gent.

- I li encaixa la Zona de Baixes Emissions en aquest escenari que dibuixa?

- Hem d'anar conscienciant que l'ús del transport privat s'haurà de restringir i fer-ne servir d'altres i això implica la xarxa de busos i el metro del Vallès. I la Zona de Baixes Emissions? Caldrà fer-la per fases, no serà d'un dia per l'altre. Cal tenir en compte que aquesta transició energètica castiga la gent amb menys possibilitat econòmiques i caldrà ajudar-la. Insisteixo creiem en aquest model de menys cotxes al centre, on hi ha més moviment i contaminació.
 

Matas amb la Gran Via de fons Foto: Albert Hernández.


- També han posat el focus en el model de Fira Sabadell.

- Calia una reflexió de Fira Sabadell, cap a una gestió público-privada, i el govern municipal ens ho van comprar. Una gestió de l'empresariat, del món del comerç, perquè és qui té més capacitat de veure oportunitats de negoci, però l'Ajuntament seguirà tenint una pota. Un model com el de Fira de Barcelona, que hi ha la Cambra de Comerç, el mateix consistori i la Generalitat. Ara estem articulant el sistema de relació amb el possible gestor de la Fira. I el Saló Sakura Matsuri ho demostra, que ha portat unes 10.000 persones al llarg del mes i ho ha fet en aquesta aposta de turisme que volem, amb tres potes: la cultural, l'esportiva i l'empresarial. A més, Fira Sabadell forma part d'un rectangle del coneixement, juntament amb l’ESDi, la UAB, l’Artèxtil i el Taulí.

"Hi haurà una segona edició del Saló Sakura Matsuri"

- Com deia l'estrena del Saló Sakura Matsuri ha estat un èxit. N'hi haurà més?

- Hi haurà una segona edició. Hem vist que és un model d'èxit. No renunciem a fer més esdeveniments d'aquest tipus i la idea és que els propers gestors decideixin quines activitats volen fer i nosaltres els acompanyarem. Crec que l'administració no ha de decidir quines fires farà. També apostem per atraure cites esportives com finals de waterpolo, campionat d'atletisme, el CE Sabadell també és important i en l'àmbit cultural, la Capital de la Cultura Catalana 2024. I reivindicar el turisme industrial i modernista. Tots els actius que tenim a Sabadell i posar-los en valor. I tenim un cas, el darrer Nadal. Ha estat un èxit.

- Quins tipus "d'esdeveniments"? Alguns que s'organitzin a Fira de Barcelona?

- Dependrà dels futurs gestors. Ara bé, Sabadell té una altra realitat i no podem aspirar, per dimensions, a l'activitat firal de Barcelona, però sí pot ser subseu del que passi a la capital catalana com ara, el Mobile World Congress.

- Aquesta aposta per donar a conèixer aquest Sabadell a l'exterior, té relació en deixar enrere l'etiqueta del Mercuri? S'ha superat?

- Hem passat pàgina i es va veure a les últimes eleccions. M'agrada mirar endavant i Sabadell té un futur magnífic, i hi hem posat el nostre granet de sorra. Hem de passar pàgina de vuit anys d'immobilisme i grisor. Cal posar color, construir en positiu. El cas Mercuri ha estat una de les pitjors etapes de la recent història i teníem aquesta etiqueta que ha costat molt de treure. Els encausats pagaran o ja ho estan fent pel que han fet.

- Li preocupa o li incomoda que afecti, directa o indirectament, l'actual equip municipal. Com ara que l'alcaldessa hagués d'anar a declarar als jutjats.

- El que ha de passar comptes amb la justícia que ho faci. Nosaltres estem a l'oposició, una oposició constructiva i vam apostar per construir una ciutat, amb un compromís lleial als nostres votants i al programa electoral. I el govern municipal ens l'ha comprat i això que hi havia alternatives. Som lleials, els de la bona gestió i sempre ens trobaran per construir. Tant de bo en el futur qualsevol opció de govern passi per Junts. Aquells que tinguin un programa en positiu per la ciutat em tindran per seure a la taula de negociació.

"Crec que el 2023 hi haurà la Plaça del Treball que vol el veïnat de Gràcia"

- Una de les carpetes que va dur per aprovar els pressupostos d'enguany era la renovació de la Plaça del Treball. En quin punt està?

- S'està dibuixant i en algun moment s'aprovarà perquè es liciti. I cal dir que es tracta d'una renovació que volen els veïns i veïnes del barri, que ve d'un procés participatiu que no va reeixir. I no ho va fer per culpa de l'anterior mandat, perquè tenia altres prioritats. Per a mi sí ho era, un projecte que estava abandonat, amagat en un calaix. Crec que el 2023 hi haurà la plaça que vol el veïnat de Gràcia, però bé, et recordo com són els tempos de l'administració.

- M'avanço, i molt, però de cara als comptes de 2023, els últims del mandat, què hi durà?

- Les carpetes dels últims anys, reforçar les actuacions del programa Gran Via-Ripoll, pacificar la ciutat, donar més vida al riu Ripoll i impulsar la ciutat a través de la marca Sabadell. Espero que arribem a pactes, ho desitjo i Sabadell ho necessita. Pensa que la negociació és diària, em queixo, fiscalitzo i arribem acords cada dia. I això es visualitza en la conversa dels pressupostos i si hi ha alguna cosa que no es compleix, exigeixo el seu compliment.
 

Lluís Matas amb Fira Sabadell al fons Foto: Albert Hernàndez


- En aquest últim any li han proposat entrar al govern municipal?

- No ens ho han plantejat, ni tampoc ho he fet. No crec que calgui. Estem còmodes amb aquesta situació i forma part del pacte i som lleials i responsables, generosos amb les nostres reivindicacions i exigents amb les nostres demandes. Complirem el nostre programa i acords. Crec que som la millor oposició i la millor opció independentista. Evidentment, em presento a l'alcaldia per ser alcalde i vull arribar acords amb tothom que tingui un projecte de transformació en positiu i sigui gent del sí. Fa deu mesos em vaig trobar amb una realitat i la gestiono.

- Ara que diu que es presenta per ser alcalde. Quina lectura en fa que hagi estat l'única candidatura de JxS, igual va passar amb el líder d'ERC, Gabriel Fernàndez.

- En positiu. Això no vol dir que hi hagi passotisme de la militància. Al contrari. Posa en valor la feina feta, he hagut de recollir avals i he anat a parlar un per un, si no els hagués agradat no m'ho haguessin comprat. Si no fos així, hi haurà divisió al si del partit i estem tots molt cohesionats i amb bones relacions amb l'àmbit nacional.

- Ja té idea de l'equip que l'acompanyarà en aquest camí a l'alcaldia?

- No, encara no. Tenim molt talent. Hi ha un gran equip municipal que està fent una gran feinada, també en el programa de transformació del Gran Via-Ripoll. Crec que gent per liderar el futur govern municipal no ens en faltarà i estic capacitat per liderar la candidatura, perquè sol no faré res i necessito el partit cohesionat. Ara, encara no és moment de parlar de futur. Perquè et recordo que el partit encara no s'ha acabat i cal complir. Arribar amb els deures fets al final del mandat.

"En quatre anys, i en el meu cas en deu mesos, Junts per Sabadell haurà fet més amb tres regidors, i a l'oposició, que d'altres sent alcaldes o alcaldesses"

- Creu que l'afectarà o el beneficiarà aquest suport tan "lleial" al govern liderat pel PSC als seus votants?

- Sempre dic que soc independentista per millorar la qualitat de vida de la gent. La millor manera de fer-ho és fer coses per ella. A mi em paren pel carrer i em diuen que “la vorera està malament, el soroll, hi ha carrers bruts”. Crec que soc la millor opció independentista per liderar Sabadell. Ho he demostrat amb fets, d'altres van tenir responsabilitats i no van fer res per Sabadell. Nosaltres en quatre anys, i en el meu cas en deu mesos, haurem fet més amb tres regidors, i a l'oposició, que d'altres sent alcaldes o alcaldesses. Anem pel bon camí, però sense oblidar que estem aquí per fer de Sabadell la capital de la futura república de Catalunya. No renunciem a res. Junts és qui més ha tirat del carro de l'independentisme, tenim un president a l'exili i no ens apartarem d'aquesta línia. Mentrestant, hem de millorar la qualitat de vida de la gent.

- Al llarg de la conversa ha incidit en els temps lents i complicats de l'administració. Com ho porta algú que, com diu, ve de l'àmbit privat en què es premia ser resolutiu i efectiu?

- És una de les dinàmiques que m'he hagut d'acostumar, i que més m'han costat. En el món privat tens una idea, la visualitzes i la pots tirar endavant, perquè ens entenguem, en quatre dies. En canvi, en l'àmbit administratiu, està a punt d'acabar el mandat i encara no s'ha posat la primera pedra del que projectaves. I això pot passar des de la compra d'un paquet de follis a projectar una plaça. Això és frustrant, de vegades.

El fet de venir des de fora, també és per canviar aquesta dinàmica. No em resigno a acostumar-me que ha de ser així, vinc a impulsar un canvi en la manera de fer política, i dins l'administració. Si podem posar el nostre granet de sorra perquè les traves burocràtiques siguin menys fragoses i perquè la realitat de la gent s'acosti més a la realitat de la política, perquè hi ha aquesta distància. Puc aportar frescor i les idees del món normal, de la gent, a la política i que no sigui tan difícil d'entendre. Si hem dit que farem una plaça que no es trigui, m'ho invento, cinc anys en posar la primera pedra. No és culpa de ningú i estem aquí per fer una nova política.

- El seu pas per la política serà temporal? Seguirà  més enllà del proper mandat?

- Tot va molt ràpid i vinc del sector emprenedor i empresarial. Et puc dir que actualment és un dels moments més feliços de la meva vida i estic en el millor moment que puc donar el millor de mi per al projecte de ciutat. Crec que haig de viure'l intensament, gaudir-lo, em llevo a diari amb moltes ganes dur a terme aquesta transformació. És un honor i un orgull. Soc de Sabadell, del barri de Can Rull, i quan hagi passat aquesta etapa, que això només ho dirà la gent si ens dona suport, doncs, pugui estar satisfet del que hagi fet. Intento gaudir del dia a dia.

 

Participació