cas Mercuri

Com s'obté un tercer grau?

La Direcció General d'Afers Penitenciaris detalla com és aquest procediment, després que Bustos l'hagi obtingut en dos mesos

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 28 d'abril de 2022 a les 18:45 |
L'entrada a presó de l'exalcalde de Sabadell | Àlex Verdejo
El tercer grau restringit que ha obtingut l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, només dos mesos després d'ingressar al Centre Penitenciari de Lledoners ha despertat tota mena de qüestions (i sospites). I especialment quan El País i TV3 han apuntat que el Departament de Justícia va donar-hi el vistiplau en contra del que havia determinat la junta de tractament. Unes informacions que fonts de Justícia han negat a NacióSabadell que hi hagi una decisió política darrere.

Sigui com sigui, és possible obtenir aquest règim dos mesos després d'entrar a presó? Com funciona aquest procediment? Hi ha interferències polítiques en decisions administratives? Aquestes i d'altres preguntes les han resolt des de la Direcció General d'Afers Penitenciaris, que penja de Justícia:


La Llei Orgànica General Penitenciària estableix que una persona quan ingressa a presó se l'ha de "classificar" en un grau -primer (condemnats més perillosos), segon (també conegut com a ordinari) o tercer (semillibertat)- i per això, és sotmesa a un període d'observació, per un equip multidisciplinar. Aquest ha de traslladar un dictamen a la junta de tractament en dos mesos, com a màxim. A partir d'aquí, l'organisme disposa de deu dies per presentar un informe al Servei de Classificació d'Afers Penitenciaris, que, a la vegada, té un marge d'uns altres dos mesos, com a molt, per resoldre la proposta.

"Procurem ser ràpids i no exhaurir els terminis", expliquen des d'Afers Penitenciaris i s'apel·la a l'article 72 de la normativa, que fixa que "mai ha d'haver-hi un intern amb un grau inferior el qual li correspon" i també, "d'acord amb el model de tractament de les presons catalanes", s'avalua "si no hi ha risc de trencament de condemna ni de reincidència". En cas de complir-se aquests condicionants, continuen, "no hi ha necessitat que estigui en un règim inferior a l'obert". Malgrat que el pres gaudeixi d'un tercer grau "segueix complint condemna", recalquen.   


Sense intervenció política


La Direcció General d'Afers Penitenciaris garanteix que la resolució que emeti sobre el pres és la final i que no es pot alterar. "Políticament no hi ha interferències, mai" i afegeix que es tracta de la feina de tècnics i funcionaris "i no es pot resoldre quelcom que no és adient, perquè si féssim el contrari o el que ens diu un polític estaríem prevaricant".   Tot i així, contra aquesta mesura, dins l'àmbit penitenciari, es pot recórrer al jutge de vigilància que pot tombar o ratificar la decisió de l'administració. Encara que es pot fer el salt al judicial -a l'Audiència Provincial-, en el cas que, tant l'intern com Fiscalia, no estiguin conformes amb la decisió.     

Recurs del ministeri públic


Precisament, aquest tercer grau restringit de Bustos, tal com han informat diversos mitjans, l'ha recorregut Fiscalia. L'exbatlle va ingressar a presó condemnat a tres anys per retirar multes a familiars -peça 30 del cas Mercuri-. Era la segona sentència ferma, amb pena de privació de llibertat que acumulava -l'altre també era tràfic d'influències, però a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (peça 5)-, cosa que va suposar l'entrada a un centre penitenciari. 

 

Participació