tribunals

La família Jubany demana una nova anàlisi d'ADN de la roba de l'Helena

Aquest divendres ha declarat el darrer investigat que s'ha afegit a la causa, Xavi Jiménez

L'investigat en el cas arribant als jutjats | ACN
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 22 d'abril de 2022 a les 14:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La família d'Helena Jubany ha demanat noves diligències perquè es practiquin per tal d'esbrinar l'autor o autors de la mort de la bibliotecària, trobada morta el desembre de 2001. Es tracta d'una nova anàlisi d'ADN de la roba de la jove, que encara es troba sota custòdia judicial. 

Així ho ha explicat l'advocat de l'acusació, Benet Salellas, aquest divendres a la sortida dels jutjats de Sabadell, on ha declarat el darrer investigat que s'ha adherit a la causa, Xavi Jiménez -era membre de la Unió Excursionista de Sabadell (UES)-. Ha justificat la petició davant "les millores de la tecnologia" en aquestes dues dècades i que el cos policial "es veu capacitat per fer una nova analítica que podria aportar identificadors biològics". 


Unes demandes que espera rebre resposta a finals de la setmana vinent. En cas que el jutge accedís, ha indicat el lletrat, i es trobés una mostra que no pertanyés a l'Helena Jubany suposaria "un salt qualitatiu" i "ens situa, probablement, en un context de judici oral". "Podria ajudar moltíssim aproximar la veritat" del cas, ha resumit. Així, es requeririen mostres voluntàries de Jiménez o que se l'obligués a aportar-ne, ha garantit.  

Salellas ha explicat que Jiménez no ha contestat a les seves preguntes ni a les del jutge ni Fiscalia i que "s'ha limitat a replicar un petit guió" que li havia preparat la seva defensa. A més, ha negat ser l'autor dels anònims i ha reivindicat el sobreseïment, a la vegada que ha exposat "el judici paral·lel" que s'ha fet i "la condemna als mitjans de comunicació", ha explicitat Salellas. 


Sense coartada


L'advocat ha assenyalat que l'únic testimoni de Jiménez per corroborar la coartada que ha exposat, que va anar a dormir a casa els seus pares el 30 de novembre -la nit que va desaparèixer l'Helena-, "no es troba en disposició". Es tracta del seu pare i té una edat avançada i que, tal com ha dit, "no recorda res"

Aquell dia, tal com ha recordat Salellas, havia treballat fins a les tres del migdia i que, després de dinar, va anar a la Universitat Autònoma (UAB). Més tard, va quedar amb un company de la UES per fer unes cerveses fins aproximadament la mitjanit. 

Presó o prohibició per sortir de l'Estat

 
La família ha sol·licitat, com a mesura cautelar, la presó preventiva "per una acusació d'assassinat", ja que hi ha "risc de fugida" i que, en cas que no sigui així, la retirada del passaport, prohibició per sortir de l'Estat, compareixences periòdiques al jutjat i no comunicar-se ni amb anteriors persones que hagin declarat ni futures. També el ministeri públic s'ha sumat als tres primers requeriments, encara que depenent d'aquestes diligències podria valorar la privació de llibertat. 

La inclusió de Jiménez a la causa va arribar un dia abans que prescriguis el crim per a totes les persones que mai havien estat investigades -el passat 2 de desembre va fer 20 anys del delicte-. L'instructor va acceptar els nous elements després que la policia sostingués que és autor d'alguns dels anònims que va rebre abans de morir. Aquesta cita als jutjats és la tercera en l'últim any, després que compareguessin davant el magistrat familiars de Montsa Careta -una de les acusades que es va suïcidar a la presó el 2002 i tenia una relació sentimental amb Santi Laiglesia-, així com veïns i l'administrador de la finca on van trobar el cos d'Helena jubany, entre d'altres. Unes visites després que, el passat mes de maig, s'ordenessin noves investigacions i es reobrís el cas, ja que l'Audiència de Barcelona s'havia arxivat al març de 2021.    

 

Participació