Creixen les parelles joves amb fills a càrrec que no poden assumir la hipoteca

La presidenta d'Habitat3, Carme Trilla, denuncia que l'elevat preu dels habitatges i dels subministraments agreuja els cassos de pobresa i condemna moltes famílies a l'exclusió social | Aquest dijous participa en la taula rodona 'Nous Models de Pobresa' que organitza la Fundació Bosch i Cardellach

Nació Sabadell
05 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:28h
Nen, amb els seus pares.
Nen, amb els seus pares.

Nous pobres, generació perduda, famílies en risc d'exclusió o beques menjador. En els darrers anys aquests conceptes s'han convertit en expressions quotidianes i que es tan en boca de tothom. Cada cop hi ha més parelles joves que a causa de la crisi es veuen superades per les factures i incapaces de poder-hi fer front acaben perden la casa i quedant condemnades a l'exclusió social. Així ho assegura Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat3, que indica que la pobresa ja no afecta només a un segment determinat de la població. Trilla serà una de les ponents que participarà aquest dijous en la taula rodonaNous Models de Pobresaque se celebra a la Fundació Bosch i Cardellach.
 
“L'elevat cost de l'habitatge i dels subministraments han influït de forma molt acusada en les famílies i han agreujat la pobresa”, ha explicat Trilla que ha indicat que moltes persones que perden la seva feina acaben quedant-se sense casa perquè no poden fer front a les elevades hipoteques. “Cada cop hi ha més parelles joves d'entre 29 i 40 anys, sovint amb fills a càrrec, que anys enrere havien pogut accedir a una hipoteca i que ara no arriben a final de mes”, comenta. Segons Trilla aquest perfil representa el 70% dels cassos que Càritas Barcelona atén actualment. “Perdre l'habitatge vol dir condemnar una persona a l'exclusió social perquè suposa desmuntar tota la seva vida”, comenta.

En aquest sentit remarca que el cost dels subministres també agreuja aquestes situacions perquè de vegades tot i que les famílies amb dificultats paguen lloguers relativament baixos es veuen ofegades per les factures. Trilla ha explicat que Habitat3 ha arribat a un acord amb Aigües de Barcelona perquè bonifiqui els habitatges socials de l'entitat. “Ho hem intentat també amb la companyia de la llum però és molt complicat, tenen els seus bons socials però aquests són insuficients i és molt difícil poder-hi accedir”, critica.

Pobresa infantil

La responsables d'Habitat3 també s'ha referit a la pobresa que afecta molts infants d'aquestes famílies. En aquesta línia ha reconegut que cada cop hi ha més nens que no reben una alimentació adequada, que han de beneficiar-se de beques menjador o que simplement han de deixar d'anar a l'escola. “Els nens que neixen en un entorn de risc d'exclusió estan condicionats de per vida”, lamenta Trilla que adverteix que el punt de partida d'aquests infants "no és el mateix i això s'arrossega".

Generació perduda

Trilla ha comentat que la situació econòmica també afecta els joves que malgrat disposar d'estudis universitaris o formació no poden accedir al mercat laboral. “En aquests cassos acaben vivint amb els pares i no poden emancipar-se”, assegura Trilla que indica que la majoria d'ells són persones preparades però sense experiència en el mercat laboral o que cobren uns sous irrisoris.