habitatge

Drets Socials reserva 100.000 euros per analitzar el barraquisme a Montcada

Una primera observació fixa que, de forma habitual, hi viuen una quarantena de persones, 15 de les quals menors

Una de les barraques amb runa | ACN
per A.H., Sabadell, Catalunya | 12 d'abril de 2022 a les 10:27 |
El Departament de Drets Socials ha reservat 100.000 euros per examinar la situació de barraquisme a Montcada i Reixac, concretament, a la zona del Pla del Besòs. Es tracta d'una àrea on el passat mes de gener es van trobar dues persones mortes intoxicades per la mala combustió d'un foc.

Un compromís de Drets Socials acordat amb el consistori del municipi vallesà i que coordinarà la Delegació del Govern a Barcelona a través d'una comissió tècnica específica. La finalitat és concentrar el màxim d'informació sobre la situació, topografiar la zona i elaborar un cens de les activitats i persones que hi viuen.

 

Horts a la zona de barraques Foto: ACN


En aquest sentit, l'Ajuntament de Montcada i Reixac ja ha començat a treballar, juntament amb el Consorci del Besòs, "hem trobat 40 persones que hi viuen de forma habitual, 15 dels quals menors d'edat", ha assenyalat l'alcaldessa, Laura Campos. Aquesta canalla està escolaritzada, ja sigui a la mateixa població o en altres de l'entorn. Això suposa que "un cop es doni solució habitacional, caldrà parlar del problema urbanístic o de la recuperació medi ambiental", ha afegit Campos.


Els càlculs és que hi ha mig miler de barraques repartides en uns terrenys que són d'un mínim de dos propietaris, i que s'ubiquen a banda i banda del riu Besòs. "Cal començar a treballar tan aviat com sigui possible, i un cop feta la diagnosi, fer un pla d'acció", ha assenyalat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Un cop fet, s'ampliarà el radi d'actuació a d'altres municipis de la llera del Besòs com ara Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, ha apuntat.

Tant Cervera com Campos, acompanyades pel delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, han visitat, aquest dilluns, el terreny i han pogut comprovar que aquestes zones estan plenes d'edificacions, algunes d'elles d'obra, amb runa, vehicles desvallestats, caravanes, horts i fins i tot animals, com gossos i cavalls.

 

Participació