coronavirus

Un 8,4% dels pacients ingressats al Taulí moren en la sisena onada

En aquesta fase de la pandèmia, els contagis s'han estés especialment entre infants i joves

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 13 d'abril de 2022 a les 08:00 |
L'Hospital Parc Taulí | Juanma Peláez
La sisena onada s'acosta, si no ho ha fet ja, al seu final. Així ho demostren els 18 hospitalitzats a l'Hospital Parc Taulí a l'inici d'abril, xifres similars a les de principis d'estiu de 2021. A més, també ho corroboren la retirada de restriccions i per sobre de tot que la mascareta deixarà de ser obligatòria en interiors -excepte hospitals, residències de gent gran i transport públic-. Aquest nou període de la Covid-19, que ha anat entre finals de novembre i fins a l'actualitat, ha estat marcat per l'explosió de contagis.Tal ha estat la magnitud que a l'hospital es van superar les 200 hospitalitzacions, una vintena a la UCI/semicrítics, cosa que no es veia des de feia dos anys. En aquests més de cinc mesos, el Taulí ha notificat 127 defuncions, 115 de les quals aquest 2022, segons dades del centre hospitalari. Una mortalitat semblant a la de la segona onada -116- i és un increment del 100% respecte a la cinquena -63-. Cal recalcar que aquest interval de temps ha estat el més llarg, juntament amb la segona onada, i per davant de la tercera -quatre mesos: desembre 2020 i març 2021-, quan es van registrar 153 decessos.Una pujada de la mortalitat que la directora del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí, Marta Navarro, ha matisat els números, ja que es tracta del 8,4% del total d’ingressats en aquesta fase de la pandèmia -1.503 pacients-, molt per sota del 20 i el 13% de la primera i segona, respectivament, ha recordat. A més, Navarro ha subratllat la diferència respecte a la resta, perquè “un 40% ha patit d'altres malalties a més de la Covid” com ara pneumònies greus.

Les urgències de l'Hospital Parc Taulí Foto: Juanma Peláez


“S'ha tensionat més el servei”, ha admès, recalcant s'hi ha sumat la pressió afegida en època hivernal, “amb un impacte brutal de gairebé 3.000 urgències”. Navarro ha destacat el canvi de perfil dels pacients, “amb molta població infantil”, ha precisat. Així com, joves entre 19 i 25 anys i per això "la gravetat ha estat inferior". En definitiva, “hi ha hagut una confluència de coses”, ha resumit, ja que també ha contribuït que hi hagués un alt percentatge de població immunitzada i pràcticament la meitat amb la tercera dosis.

Gran part no vacunats


Navarro ha assegurat que "la gran majoria" d'entrades d'usuaris a la unitat de crítics no estaven vacunats. A més, ha indicat que si el virus penetra en organismes que pateixen bronquitis cròniques o quadres respiratoris debilita aquella persona i pot derivar en un cas greu. Com a mostra de la incidència del coronavirus, ha assenyalat que fa un mes "va haver-hi molts casos punta" de grip, una situació que no s'havia viscut en els dos últims hiverns. "És normal, quan els virus retrocedeixen, els altres tornen al seu domini", ha explicat.
Precisament, la responsable del Servei de Malalties Infeccioses ha augurat que la nova variant BA.2 -coneguda com a òmicron silenciosa- serà predominant en un termini de dues setmanes i ha remarcat aquesta evolució de la pandèmia que va "desplaçant" d'una tipologia a l'altra.

"La Covid no s'acabarà de cop"


Navarro no ha volgut fer cap pronòstic del futur, però ha dit que "em fa la impressió que no s'acabarà de cop". Ha qualificat que la situació actual de "molt bona" i que "la tendència és que va a menys, està afluixant". Encara que ha puntualitzat que també ve motivat perquè "hi ha menys testos", per la nova manera de combatre el coronavirus.

Ha posat l'accent en la dedicació i entrega del personal en aquestes sis onades "per conservar l'equitat i qualitat assistencial", especialment quan, després de l'impacte de la primera, en la resta "no es va retallar en serveis d'assistència ni consultes". Navarro ha reconegut "la sobrecàrrega" d'aquests dos anys i "això es nota en els ànims de la gent i ja tenim ganes de passar full". Per això, i malgrat "la resignació" i que "encara no s'ha acabat", si la Covid "està sota control, no hi haurà problema i es podrà entomar" la feina, ha finalitzat.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació