accidents de trànsit

Aquest és el procés per excarcerar una víctima atrapada en un vehicle

Els Bombers fan 219 actuacions en els últims 27 mesos

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 7 d'abril de 2022 a les 08:00 |

L'excarceració, en el vocabulari dels Bombers, són el conjunt de tècniques que utilitzen per generar espai per tal d'alliberar les víctimes atrapades en un espai. Bàsicament, a l'interior dels vehicles a causa d'un accident de trànsit. Unes feines que precisen, a més de la destresa i la preparació, de les eines adequades.


El caporal del Parc de Bombers de Sabadell, Marc Prat, resumeix com és una actuació tipus en un sinistre, amb el cotxe bolcat i en el sentit de la marxa. El primer pas, explica, "cal garantir, identificar i controlar tots els riscos" com, per exemple, "si hi ha vessaments, amenaces elèctriques, vidres a terra... o també possibles caigudes d'elements a la via". "I això ho va cantant al tècnic o els dos que hi ha" -en total participen sis o set efectius-.

Simultàniament, "es fa la intervenció" i, en paral·lel, el sanitari, continua el relat Prat, "s'explica a la víctima qui som, la tranquil·litza i li diu les maniobres que es faran". Quan s'han "neutralitzat" tots els riscos, "es prepara l'escenari de rescat". Sempre i quan, en coordinació entre el comandament i el sanitari, el diagnòstic de la persona ferida no sigui crític o estigui inconscient. Així, els dos membres de Bombers consensuen què fer.


"S'estableix un pla B, que serà el primer en aplicar, amb una durada d'entre 8 i 10 minuts, i que no pot superar aquest temps. I un pla A, que serà el següent, amb un termini d'entre 17 i 18 minuts", explicita Prat. Tot plegat, el sanitari segueix en contacte amb la víctima i informant de la seva evolució "per si cal, o no, accelerar la seva sortida", subratlla i entren a escena eines com una serra de sabre per retallar la xapa del turisme.
 

FOTOS Així es rescata una persona retinguda a l'interior d'un vehicleLa veu del comandament és la que coordina tota l'operativa, però en aquesta fase l'última paraula la té el professional de la salut, per fer l'extracció. "Es protegeixen cantons" del cotxe i "col·loquem el material adequat". És aleshores quan "ens traiem els guants per uns d'intervenció de nitril" per rescatar la persona i encarar "la sortida per aquí o per allà". Mentrestant, i malgrat el reduït espai, i les nombroses mans i topades, continua la coordinació entre tots i s'aconsegueix alliberar la persona ferida.

Més de 200 intervencions els últims dos anys

  
Aquest procés, en línies generals, l'han replicat 219 vegades els Bombers a Sabadell els anys 2020, 2021 i fins al març d'enguany, segons dades facilitades pel mateix cos. El 2020, marcat per la Covid, van fer 98 sortides en accidents amb persones ferides i/o atrapades i 96 l'any passat. En el primer trimestre d'enguany n'han fet 25.
 

La situació de la víctima Foto: Juanma Peláez


Aquestes més de 200 actuacions suposen pràcticament el 15% del total que s'han donat a la comarca, sent Terrassa (263), Sant Cugat (194) i Cerdanyola (159) els altres municipis amb unes xifres de sinistralitat elevades en excarceracions.

 

Participació