1 de 10
salut

Un 78% dels veïns de Sabadell estan exposats a sorolls perjudicials per a la salut

Segons l'estudi de l'ISGlobal, i d'acord amb els paràmetres de l'OMS, evitaria quatre morts

La Gran Via de Sabadell | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 1 d'abril de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El soroll afecta la salut i la qualitat de vida. Les principals fonts, o les més habituals d'aquestes molèsties, són el trànsit, les obres, els avions i l'oci nocturn i les seves derivades. A Sabadell, i segons l'estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un 78% de la població està exposada a uns nivells perjudicials per a la salut. 

El treball ha constatat -encara que subratlla que la qualitat de les dades a la ciutat és baixa- que hi ha aquest percentatge de la ciutadania sotmesa a més de 55 decibels -a partir de 60 ja és elevat, el trànsit rodat o una sala de restaurant amb comensals parlant en registra 80, mentre que una biblioteca al voltant dels 40-. Una xifra que es troba lleument per sobre del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que marca 53 decibels. 


L'observació de l'ISGlobal ha precisat que un 13,20% pateix un alt grau d'incomoditats per la circulació de vehicles. A més, ha apuntat que es podrien evitar quatre morts per cardiopatia coronària o isquèmica si els nivells de soroll a la ciutat complissin amb els paràmetres de l'OMS. L'exposició prolongada al soroll del trànsit rodat pot provocar una reacció d'estrès sostingut, l'augment de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial i a la vasoconstricció, la qual cosa pot acabar donant lloc a malalties cròniques, com les cardiovasculars o a trastorns de depressió i ansietat.

Aquest 78% es troba entre les 25 localitats catalanes que té a més de la meitat de la població afectada. El rànquing elaborat per l'organisme, ha situat Santa Coloma de Gramenet amb els pitjors números, 87,8%; seguida de Mataró, amb 85,8%, i Girona, amb 85,2%. La primera de l'Estat és Algeciras amb un 97%.  Unes dades que contrasten amb el Mapa de soroll de Sabadell -es va fer per primera vegada el 2008 en una iniciativa entre l'Ajuntament i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)- de l'any 2019. El guarisme de referència en aquest cas és 10 punts per sobre del que marca l'OMS, 65 és el valor límit d’immissió per al període matinal i 55 per al nocturn. Aquell any, un 81,2% de la població es trobava per sota dels 65. 

Gran Via i l'eix central de l'N-150


Aquest document municipal, però d'abril de 2021, ha identificat dos punts especialment sensibles durant el dia. Es tracten de la branca central de l'N-150 al seu pas per la trama urbana i bona part de la Gran Via, superant entre 6 i 9 decibels. A més, ha destacat també els alts nivells en els accessos a la capital vallesana. 

També ha assenyalat l'aeroport, un focus de queixes no només dels sabadellencs, també de veïns de poblacions del voltant. Tot i així, en l'escrit, encara que recull l'afectació, ha justificat que el consistori no és l'administració competent per fer-ho. 

 

Participació