medi ambient

La Plataforma Ciutadana Residu Zero reclama un consens per tancar la cimentera de Montcada

L'entitat ecologista denuncia un "augment significatiu" de les afectacions respiratòries a la ciutadania dels voltants

Cimentera Lafarge de Montcada i Reixac. | Adrià Costa
per A.H., Sabadell, Catalunya | 28 de març de 2022 a les 14:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma Ciutadana Residu Zero ha reclamat a la Generalitat que arribi a un consens amb tots els actors implicats amb l'activitat que desenvolupa la cimentera de Montcada i Reixac i que derivi amb el seu final. Ha recordat que l'última sentència judicial, del passat mes de febrer, emplaçava el Govern a preparar el "tancament, clausura i precinte" de la planta de Lafarge en cas que la sentència d'octubre de 2021 sigui ferma.

L'entitat ecologista ha recalcat la necessitat d'una entesa entre l'executiu català, l'empresa, l'Ajuntament de Montcada i Reixac i els veïns "per posar fi" i que, en el supòsit de donar continuïtat al negoci, es busqui "una nova ubicació i llicència ambiental amb garanties pel futur laboral dels treballadors afectats".


En aquest sentit, ha reclamat "un canvi i transformació de model de producció, distribució i consum, que incideixi en l'emergència ambiental" i, si no es així, "patirem durant anys aquest model insostenible que només causa danys al medi ambient i la salut i no ofereix cap garantia de futur al nostre sistema productiu".

El moviment, que concentra associacions socials i ecologistes del país, ha destacat "un augment significatiu de les afectacions respiratòries" entre la població situada en uns cinc quilòmetres a la rodona de la fàbrica, cosa que suposa uns 10.000 habitants. Han explicitat, amb dades de 2020, del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants -del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic-, més de 400 milions de tones anuals de CO2 i més d'1,5 de monòxid de carbó, entre d'altres.Ha remarcat que Lafarge porta més d'un segle al municipi, i que la acceptació de residus per a cremar-los per utilitzar-los com a combustible va ser "la gota que ha fet vessar el got". A més, ha denunciat la "connivència" dels governs de la Generalitat fins a l'actualitat, sense respondre a sentències judicials i negant "l'impacte ambiental i sanitari".

 

Participació