1 de 10
residus

Sabadell segueix cuer en la recollida selectiva a la comarca

La ciutat no arriba a la mitjana vallesana, catalana i amb els obejectius de reciclatge

Material llençat al costat d'un contenidor a Sabadell | Gala Espín
per M. C., Rubí, Catalunya | 26 de març de 2022 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sabadell, un any més, igual que el 2020, es troba lluny dels valors marcats per a una optimització de la recollida selectiva de residus. De fet, es manté a la cua i amb uns valors semblants, per sota del 40%, segons detalla el Consorci per a la Gestió de Residus el Vallès Occidental, a través de l’Observatori de Residus.

El Consorci de Residus del Vallès Occidental (43%) fixa per al 2021 que els objectius del Pla de Gestió de Residus del Vallès Occidental 2022 sigui del 60%. La recollida selectiva al Vallès Occidental només ha pujat un 0,4% durant l'any 2021, i se situa a l'entorn del 43%. La bossa de deixalles més gran és la de la resta: és on van a parar el 57% dels residus de les llars, quan només haurien de ser el 10%.


La dada positiva és la baixada de la generació de residus, que es dona per primera vegada des de l'any 2013, i se situa en 430 quilos per habitant a l'any. És una reducció de 5 quilos per persona, un 1%, però encara queda lluny dels 387 quilos per persona a l'any que es van registrar el 2013, a conseqüència de la crisi econòmica.

La fracció orgànica puja un 3% respecte a l'any anterior, tot i que encara es troba sota els objectius. També pugen els residus que es porten a la deixalleria (15%), però tota la resta de fraccions han baixat: un 2% el vidre, un 7% el cartró, un 3% els envasos, un 2% els voluminosos, un 3% la fracció vegetal i un 1% el tèxtil.


Quatre municipis compleixen els paràmetres


Pel que fa als municipis, només quatre complien els objectius de reciclatge el desembre de 2021: Matadepera, Ullastrell, Vacarisses i Palau-solità i Plegamans. Aquests municipis han aplicat el sistema de recollida de residus porta a porta durant l'últim any, i aquest 2022 s'hi afegiran Rellinars, Sentmenat i Sant Llorenç Savall. 

Les dades de recollida selectiva als municipis del Vallès Foto: Observatori de Residus


El president del Consorci de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López, reconeix que amb les dades a la mà es veu que "ens queda camí per fer en la millora del percentatge de reciclatge", i que hi ha fraccions en les que cal posar atenció, com l'orgànica. "Es tracta de poder assumir uns hàbits ciutadans, tal com també estem assumint hàbits de reutilització o de prevenció de residus".


López també ha remarcat la tasca dels ajuntaments, apostant per nous sistemes de recollida, amb proves pilot i campanyes de sensibilització: "estan fent molt bona feina". Des del Consorci, a més, es continuarà treballant "per trobar la millor solució de recollida a cada municipi, segons les seves característiques".

 

Participació