1 de 10
memòria històrica

​Una prospecció a l’actual seu de l’OSV revelarà si hi ha un bust amagat de Pi i Margall

Se sospita que s'hauria enterrat davant l'entrada de les tropes franquistes a Sabadell

El bust al pati del Círcol Republicà Federal | AHS
per A.H., Sabadell, Catalunya | 17 de març de 2022 a les 12:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Descobrir si a l’actual seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), ubicada al carrer Narcís Giralt, hi ha amagat el bust de bronze del polític republicà Francesc Pi i Margall, aquest és l’objectiu d’una prospecció que han impulsat la Fundació Josep Irla i ERC. Es tracta d’una obra del sabadellenc Camil Fàbregas que l’haurien enterrat per protegir-la de les tropes franquistes el gener de 1939, quan es trobaven a les portes de Sabadell.

És un projecte arqueològic que neix del grup de memòria històrica de la formació política. Segons han detallat els republicans, hi ha la sospita que al pati de l’antic Círcol Republicà Federal, on en l’actualitat es troba l’OSV, hi ha amagada aquesta representació. El regidor d’ERC, Pere Farrés, i un dels membres d’aquest grup, ha assegurat que “ja fa molts anys dels fets que coneixem, i per aquell jardí hi poden haver passat des d’espoliadors feixistes fins a qualsevol altra situació que hagi fet desaparèixer el preuat bust de bronze”.


Farrés ha dit que suposa “un homenatge a aquells que considerem pares de la tradició republicana que tant ha marcat la ciutat”. El director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Vall, ha afirmat que, en el cas de confirmar-se la troballa, “seria tota una fita històrica, no només per a Sabadell, sinó també per a tot Catalunya”.

Aquests treballs, que tindran un cost d’uns 4.000 euros, estan pendents que doni llum verda el Departament de Cultura. A més, de l’estudi documental i la recerca històrica, i del treball de camp a la recerca del bust, el projecte també contempla la redacció de l’informe històric i patrimonial sobre el monument i l’elaboració d’una memòria final. El monument descansa sobre una base de pedra en forma de monòlit amb una placa de bronze, a la part frontal, i el bust al capdamunt, també del mateix material.


Qui era Pi i Margall?


Francesc Pi i Margall va ser el segon president de la Primera República Espanyola (1873), marcat per una durada limitada a una trentena de dies, ja que es va produir el cop d'estat del general Pavia que va acabar amb el seu govern i la instauració de la monarquia Borbònica. Pi i Margall és ideòleg del republicanisme federalista i va ser, entre d'altres coses, defensor de la independència de Cuba del domini espanyol -es van independitzar el 1898-. Ell mateix va inaugurar, el 1888, el Círcol Republicà Federal de Sabadell.
Participació