1 de 10
GUERRA A UCRAÏNA

​L’expedició sabadellenca amb ajuda humanitària torna amb una seixantena de refugiats d’Ucraïna

16 furgonetes amb 32 conductors fan un viatge llampec fins a una ciutat de Romania, a prop de la frontera

Una de les furgonetes recollint ucraïnesos | Cedida
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 16 de març de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mentre continuen els bombardejos i comptabilitzant-se morts en l’ofensiva de Rússia sobre Ucraïna, creix la solidaritat de la població d’arreu amb els ucraïnesos. I una mostra és l’expedició que va sortir el passat dijous, 10 de març, de Sabadell amb destí a Timisoara (Romania), a uns 300 quilòmetres de la frontera, i que va tornar amb una seixantena de refugiats. Més de 4.500 quilòmetres en poc menys de tres dies per oferir ajuda humanitària.

16 furgonetes, amb 32 conductors, van partir de la capital vallesana per arribar “non-stop”, explica un dels impulsors de la iniciativa, Joan Bella, al municipi romanès, “vam travessar França, Itàlia i vam descansar a Eslovènia” i d'aquesta manera, arribar dissabte. “Vam descarregar tot el material: roba, medicaments i aliments”, recollit de donatius i afirma que “aquesta setmana ja ha entrat a Ucraïna”.

 

La comitiva vallesana a terres romaneses Foto: Cedida


El que en el viatge d’anada ocupava tota l'ajuda humanitària, el de tornada eren nens, dones i famílies que, amb les gestions del cònsol de Romania a Barcelona, “van ser una seixantena” i es van distribuir una trentena per Itàlia, una vintena a Sant Quirze del Vallès -en cases de particulars- i nou a Barcelona. “L’estampa a Timisoara és molt diferent a la situació a la frontera amb Polònia”, assegura el sabadellenc.


“Al principi, tenien molta por”, recorda Bella en la primera trobada amb les persones que fugen de la guerra, “no sabien on anaven i per què? Venien de passar moltes hores en un autobús. Però, mica en mica, es van anar obrint”, relata i apunta a l’elaboració de jocs com ara, “ens vam fer etiquetes amb els noms”. Històries de bombes i drames familiars, “el que veiem cada dia a les notícies”, resumeix, va ser el que van escoltar de viva veu dels seus protagonistes el grup de catalans.


“Estem tots molt contents de com va anar”, confessa Bella sobre l’experiència i continua, “és una il·lusió molt gran” ajudar aquesta població. Una iniciativa que s’ha finançat amb aportacions d’empresaris i particulars, que ha assolit els 30.000 euros, que han servit per pagar el desplaçament. “No hi ha hagut contratemps”, remarca, més enllà de “coses quotidianes com baralles de nens o vòmits, però tot va anar molt bé”.

Tot plegat, es va gestar en poques hores fa menys de dues setmanes, quan Joan Bella, per feina, es trobava a Oporto, i “l'Emili Sarrión em va trucar”, juntament amb “el meu amic Toni i la seva dona vam dir que havíem de fer alguna cosa al respecte”. Entre els quatre, amb l’aparador del Club Tennis Sabadell, van aconseguir els vehicles i un compte corrent que es va anar incrementant dia rere dia. Els refugiats "venien amb un relat dramàtic en un escenari i bèl·lic, ara segurament ja serà una altra cosa", finalitza Bella.

Altres notícies que et poden interessar

​​


​​​

 

Participació