entrevista

«Amb un càlcul matemàtic he verificat si el trasplantament de femta és efectiu en malalties inflamatòries intestinals»

Laia Uyà, una estudiant de batxillerat de Sabadell elabora un treball de recerca sobre la microbiota fecal

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 17 de març de 2022 a les 08:00 |
L'estudiant a les portes de l'escola | Albert Hernàndez
Números que poden salvar vides o, com a mínim, fer-la més reconfortant i "una fórmula senzilla", diu Laia Uyà (Sabadell, 2004), l'estudiant de batxillerat de l'Escola Mare de Déu de la Salut de Sabadell que ha elaborat un treball de recerca sobre un tractament segur i efectiu per a la malaltia inflamatòria intestinal (les més comuns són malaltia de Crohn i colitis ulcerosa): "Trasplantament de microbiota fecal".

La jove estudiant s'ha dedicat a repassar, en els últims 14/15 mesos, una seixantena d'articles científics -la majoria en anglès- per comparar els resultats publicats per diferents hospitals del món i estudis aplicant aquest procediment. "Moltes hores" dedicades, confessa, i que ara està recollint els fruits, amb el Premi Nacional Don Bosco, que reconeix la investigació i innovació tecnológica que impulsen els Salesians de Saragossa. Uyà explica a NacióSabadell aquesta feinada, i el més curiós, partint amb un coneixement zero del tema:


- Què l'empeny a fer un treball de recerca sobre la microbiota?

- Una professora em va explicar de l'existència d'aquest món, que no en sabia res de res, i tampoc ho havíem tractat a les classes de bio. Vaig fer una cerca a Google de “microbiota intestinal” i em van sortir 30.000 coses que es podien relacionar i també vaig trobar un seguit d'articles científics que detallaven la vinculació amb malalties com ara, l'Alzheimer i la Covid. Em va semblar molt interessant.


Però no només això, després, vaig saber que existia el trasplantament de microbiota fecal i vaig precisar més la meva cerca i vaig buscar una patologia sobre la qual es pogués aplicar aquest procediment: la malaltia inflamatòria intestinal. Aquests tres factors vindrien a ser el meu treball de recerca.

- Què causa una malaltia inflamatòria intestinal?

- Afecta al tracte gastro-intestinal que ve motivat per una resposta immunitària inapropiada del mateix sistema immunitari i causa inflamació a l'’intestí i pot provocar tant diarrees com restrenyiment. Cada cop té més prevalença. De fet, i un factor molt important, és que es pot estar molt de temps sense manifestar els símptomes, és a dir, en un estat de remissió com se'n diu d'una forma més tècnica.

- Com arriba a la conclusió que la femta és una solució?

- Amb l'extracció de dades dels articles científics per tal d'avaluar i comparar l'efectivitat i seguretat de tractaments. Em mirava els titulars i si m'agradava, feia una ullada al resum i després ja me'l llegia tot. Bàsicament, anava a buscar dades numèriques i també els efectes adversos que provocava, amb aquestes dos paràmetres em vaig muntar un Excel i vaig aplicar un càlcul matemàtic, que s'anomena la t d’student, per veure si el trasplantament de femta era molt millor que amb els altres remeis que havia seleccionat, que eren antiinflamatoris i biològics.

L'alumne en una de les aules del centre Foto: Albert Hernàndez


- I això també la porta a deduir que no cal una intervenció quirúrgica.

- No, no cal. I els articles, que he repassat i que ho contemplen, els he analitzat amb uns càlculs i és que el meu treball de recerca ha consistit en fer una comparativa sobre els dos tractaments per a la malaltia inflamatòria intestinal per saber quin és millor, cosa que no s'havia fet, que són restaurar la microbiota intestinal i atacar el sistema immunitari, que s'aplica des de fa molts anys

- Ha hagut de gestionar un volum molt alt de dades?

- He repassat 61 articles, que cadascun corresponien a un medicament diferent, i tampoc he tingut milions de dades, potser, de mitjana, n'he extret una desena de xifres. Per això, era important agafar-ne molts, i diferents, perquè, a més, alguns informaven sobre resultats de les setmanes 2, 4 i 6, per dir alguna cosa, i d'altres eren unes altres dades.

- I eren articles molt antics? 

- Depenent del tractament podia ser més o menys antic, però en general, a molt estirar, crec que d'uns 20 anys enrere. També hi ha hagut estudis sobre el trasplantament de microbiota fecal que són molt més recents. En l'actualitat, ja se li està donant més importància a la microbiota, que se la denomina com un segon cervell, i és possible que creixin els casos, ja que tenen a veure amb la dieta i l'higiene. Antigament, potser se sabia de la seva existència, però no de la seva relació amb aquesta malaltia.

- Imagino que això són moltes hores...

- [Somriures] ... Sí, moltes! I això que al principi només em volia centrar en la microbiota, però em vaig adonar que seria un treball de recerca únicament informatiu i no aportaria res a la recerca. I a l'abril maig de 2021, finalment, ja vaig tenir els tres factors que et comentava per començar la feina. Al principi vaig haver de llegir molts articles i buscar bases de dades, és a dir, fer tota la metodologia. Tot això em va portar molt de temps, en canvi, interpretar els resultats va ser molt més ràpid.

"El treball de recerca s'intentarà publicar, però no és fàcil, i menys tractant-se d'una alumna de batxillerat"

- I com pren la decisió de participar en el Premi Nacional Don Bosco?  

- Sergi Bonet (tutor): Hi ha diversos factors, com ara, la col·laboració amb una infermera de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau, que ens assegurava que les conclusions del treball eren destacables. I això sumat que, des de l'Escola Mare de Déu de la Salut, intentem potenciar la recerca, perquè no es quedi entre les quatre parets del centre, per donar visibilitat, però ja no només pels premis, ja que acaba sent una conseqüència si hi ha bona feina darrere, doncs, se li va proposar participar en el Don Bosco. Són treballs significatius i s'han de donar a conèixer i s'intentarà publicar, però no és fàcil, i menys tractant-se d'una alumna de batxillerat.

- D'allà on he extret la informació per fer el treball de recerca, potser en el futur es podrà trobar el meu.

- Quin és el recorregut a partir d'ara? 

- M'he presentat a l'Exporecerca Jove i he quedat finalista, cosa que m'assegura viatjar a alguna fira a exposar i defensar el meu treball de recerca a llocs com Romania, Brasil, Portugal o Estats Units. Són esdeveniments on hi va gent important i veu la meva feina i això pot obrir la possibilitat que es faci alguna cosa. D'altra banda, també m'he presentat al Premi PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), que guardona al millor treball de recerca en ciències biològiques d'estudiants de batxillerat de tot Catalunya.


- I aquest no és el primer premi que guanya lligat a la recerca. 

- Quan feia 2n d'ESO érem quatre estudiants i vam fer un altre treball que consistia en el comportament que tenien les plantes envers a factors com la temperatura, la humitat i el tipus de sòl. El premi era participar en una fira a Bilbao, on vam aconseguir el primer premi i ens va obrir la porta per anar a un altre certamen a Galícia. I ja no ens vam moure més.

- En tres mesos arriben els exàmens de la selectivitat, ja sap què vol fer?

- [Somriures] La veritat que no [més somriures]. M'agrada el món de la investigació i el tracte amb pacients... però, no ho sé i és veritat que tampoc em queda gaire temps.

 

Participació