1 de 10
memòria històrica

La llamborda «Stolpersteine» a la miliciana Maria Garcia Sanchís es posarà el 27 de març

S'instal·larà al carrer Gustavo Adolfo Bécquer, a l'altura del número 62

El símbol que es dipositarà a la via pública | MHS
per A.H., Sabadell, Catalunya | 13 de març de 2022 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La llamborda Stolpersteine, una iniciativa que serveix per homenatjar les víctimes del nazisme, per a la miliciana Maria Garcia Sanchís es posarà el 27 de març. Es tracta de la primera dona que tindrà aquest element simbòlic a la ciutat. S'instal·larà en el marc d'un acte institucional i serà al carrer Gustavo Adolfo Bécquer, a l'altura del número 62.

El motiu per ubicar l'Stolpersteine en aquest punt de la ciutat és perquè Sanchís va estar empadronada al barri de Can Rull, on hi vivia amb la seva amiga Josefa Villa i la seva família. La miliciana va ser teixidora, anarquista i va formar part de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil espanyola. Formava part d'un grup de cinc dones que el 5 de setembre de 1936 van ser violadestorturades i, finalment, afusellades a Manacor.


Aquesta pedra és un projecte de l’Associació Memòria de Mallorca i del Consell de Mallorca. A més, i en el marc dels actes del 8M, hi ha muntada una exposició al Museu d'Història de Sabadell (MHS), que duu per títol Maria Garcia Sanchís, 1882-1936. Teixidora, espiritista, anarquista i miliciana.

Es tracta d'una mostra que romandrà a l'equipament cultural fins al 24 de març i compta amb documentació procedent de l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS). No és l'única obra que hi ha dedicada a una figura femenina, també ​Joaquima Torres Oriol, 1855-1935. Una mestra a cavall de dos segles, que enalteix la tasca com a docent de l'escola pública elemental de nenes al municipi durant pràcticament 50 anys.
Participació