coronavirus

Dos anys del primer cas de Covid a l'Hospital Parc Taulí

Un repàs d'aquest període, amb les dades més destacades, i l'evolució viscuda a la ciutat

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 7 de març de 2022 a les 08:00 |
Un espai amb llits al centre hospitalari | Hospital Parc Taulí
Tal dia com avui fa dos anys del primer cas de Covid-19 diagnosticat a l'Hospital Parc Taulí. Es tractava d'una persona que havia viatjat al nord d'Itàlia, que es va convertir en un dels epicentres de la pandèmia a Europa. Era només deu dies després del primer identificat a Catalunya i una setmana del primer del Vallès, una dona de Sant Cugat que havia estat a Alemanya.

Eren els primers instants d'un virus que començava a estendre's pel món i que va derivar amb el confinament de tota la població. Es va aturar pràcticament tot, no hi havia vehicles circulant ni gent pels carrers. Tot plegat, per frenar el coronavirus, del qual només se sabia que calia fer quarantena de dues setmanes, es contagiava per l'aire (les segregacions respiratòries) i els símptomes eren semblants a una grip, tot i que amb una major afectació respiratòria.


En aquests dos anys han passat sis onades i milers d'hospitalitzats pel Taulí. Els pitjors registres de la Covid van concentrar-se entre els mesos de març i abril, quan va arribar a tenir 631 ingressats (es va assolir el 3 d'abril de 2020) i també en aquest tercer i quart mes de l'any van notificar-se el major nombre de defuncions: 142 i 179, respectivament, pràcticament una tercera part de les morts en tota la pandèmia.

Una explosió d'hospitalitzacions que va superar les instal·lacions hospitalàries i per això, es va activar l'Hotel Verdi, que buit de clients va arribar a tenir més d'un centenar de pacients en el mes i mig com a hotel medicalitzat. També va muntar-se un hospital de campanya a la Pista Coberta d'atletisme i que, curiosament, una mica més d'un any després de crear-se, sense haver acollit malalts, es va convertir en un vacunódrom, on van injectar-se més de 168.000 vacunes.


Unes dades que s'expliquen pel nombre de contagis que ha acumulat la ciutat en aquests dos anys, 68.385 fins a l'inici d'aquest mes de març, segons dades del Departament de Salut. Unes deteccions que, per contra, s'han multiplicat en els últims mesos, especialment des del segon semestre de 2021. Si bé, s'explicaria per una majoria proliferació de tests entre la població, ja que al principi les proves PCR eren comptades i en l'actualitat, les farmàcies venen antígens per autodiagnòstic.


 
LES XIFRES 
  • Major nombre d'ingressos al Taulí 631 pacients, el 3 d'abril de 2020

  • Pic d'entrades a l'UCI del Taulí: 70, el 9 d'abril de 2020

  • Usuaris a planta del Taulí: 507, el 2 d'abril de 2020

  • 182 dies a l'UCI del Taulí, el pacient català que més dies ha estat en aquesta unitat

  • Hospitalitzats a l'Hotel Verdi: 114, el 8 d'abril de 2020

  • Mes amb més defuncions: 179, abril de 2020


Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació