2.162 estudiants participen en una enquesta sobre els hàbits dels joves

L'acció es durà a terme en una trentena de centres de la ciutat | S'emmarca en la campanya 'Afectivitat i Sexualitat. Relacions Sexuals sense Risc' que té per objectiu prevenir els adolescents sobre les relacions sexuals i les conductes de risc

Míria Ferràndiz, regidora de Drets Civils amb Gabriel Fernàndez, regidor d'Acció Social i Ramon Vidal, regidor de Salut
Míria Ferràndiz, regidora de Drets Civils amb Gabriel Fernàndez, regidor d'Acció Social i Ramon Vidal, regidor de Salut | Norma Vidal
Norma Vidal
03 de novembre del 2015

Un total de 2.162 estudiants de quart d'ESO d'escoles públiques i concertades de la ciutat participaran en els propers mesos en una enquesta que l'Ajuntament de Sabadell duu a terme per analitzar els hàbits dels joves de la ciutat. Es tracta d'una iniciativa que permetrà al consistori obtenir dades pròpies sobre les conductes i tendències sexuals, socials o de consum de drogues, entre altres aspectes, dels adolescents locals. Aquesta actuació s'emmarca en la campanya Afectivitat i Sexualitat. Relacions Sexuals sense Risc que ha posat en marxa l'equip de govern municipal aquest mes de novembre i que es dirigeix a 4.000 joves. 

Segons ha explicat el regidor d'Acció Social, Gabriel Fernàndez, l'enquesta permetrà veure l'evolució dels hàbits dels joves de la ciutat, ja que el darrer sondeig que es va dur a terme va ser l'any 2006. "En els darrers anys hem vist que l'ús del preservatiu ha anat a menys entre els joves i que s'ha incrementat l'afectació de les malalties de transmissió sexual", ha apuntat Fernàndez que ha atribuït aquest fet a la desinformació o a una educació sexual i afectiva inadequada. D'aquesta manera, el regidor confia que amb dades localitzades es podrà donar resposta a aquests indicadors i dur a terme accions de sensibilització més efectives. La previsió és que els primers resultats s'obtinguin el mes de gener i que puguin donar-se a conèixer durant el febrer. 

Aquesta enquesta és una de les accions que l'equip de govern desenvolupa en el marc de la campanya Afectivitat i Sexualitat. Relacions Sexuals sense Risc i que té per objectiu fomentar la prevenció en les relacions sexuals, sensibilitzar vers els hàbits saludables i evitar conductes de risc. Aquesta iniciativa ja ha arrancat i s'allargarà fins el 4 de desembre. S'espera que hi participin 4.000 joves, la meitat dels quals seran estudiants de tercer d'ESO de centres educatius locals. 

S'han previst diverses accions per treballar l'afectivitat en les relacions, desmitificar creences i mites, familiaritzar els joves amb l'ús del preservatiu i analitzar el grau de coneixement del VIH i altres infeccions de transmissió sexuals. 

Entre aquestes destaca la Gimcana relacions sexuals sense risc que tindrà dues hores de durada i inclou la projecció d'un vídeo i diverses proves. També es faran xerrades als centres educatius adreçades a mares, pares i alumnes i sessions d'assessorament als docents. A més, s'oferirà als centres educatius l'opció d'acollir una exposició itinerant que es titula Violència masclista en parella: desmuntem mites, cedida per l'Institut Català de les Dones. 

També s'han previst tallers sobre el VIH a càrrec de l'entitat Actuavallès i el dia 27 de novembre, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial contra la SIDA l'1 de desembre, el servei de Promoció de la Salut es desplaçarà als locals de la Zona Hermètica per apropar els recursos sobre hàbits saludables al públic jove. 

"Veiem que l'edat per les primeres relacions sexuals s'ha avançat però això no significa que l'educació sexual i afectiva sigui la correcta, per això cal buscar mesures i solucions", assegura Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils que apunta que "la informació, la sensibilització i la formació són la base" i que els joves "han de poder viure la seva sexualitat de forma lliure".