tribunals

El TSJC ajorna el tancament de Lafarge a Montcada a l'espera del que marqui el Tribunal Suprem

Una trentena de treballadors protesten aquest dilluns a les portes del consistori

Cimentera Lafarge de Montcada i Reixac. | Adrià Costa
per A.H., Sabadell, Catalunya | 7 de febrer de 2022 a les 15:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Nou revés de la justícia pel tancament de la cimentera Lafarge, a Montcada i Reixac, tal com persegueix l'equip municipal. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho ha ordenat, tot i que, a la vegada, ho ha ajornat a l'espera que el Tribunal Suprem (TS) resolgui un recurs de reposició, presentat per la companyia, per les adjudicacions de llicències ambientals.

En l'auto del TSJC, amb data del gener d'enguany, s'ha condicionat aquesta clausura perquè la sentència de la justícia catalana, del passat mes d'octubre -contenciós presentat per l'Agrupació de Veïns del Barri de Can Sant Joan-, sigui ferma, així com, "a expenses" del que el Suprem "pugui resoldre davant una eventual cassació" a aquesta resolució a l'alt tribunal.


La decisió és fruit d'una demanda presentada per l'Ajuntament de Montcada i Reixac, per tal que s'executés el dictamen de desembre de 2019, i ratificada pel Suprem a l'abril de 2021, que anul·lava les llicències dels anys 2008, 2015 i 2017. El TSJC ha qualificat la mesura del cessament de l'activitat com la "més apropiada" per evitar que es perllongui en el temps "una activitat clandestina, sense autorització" i fins que s'obtingui "l'oportuna autorització que garanteixi la inexistència d'infraccions".

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha explicat a l'ACN que pel moment no es farà cap tràmit per tancar la cimentera fins que s'esgoti el recorregut judicial de la darrera sentència. En aquest sentit, l'alcaldessa del municipi, Laura Campos, ha augurat que "tenen possibilitats d'entrar un recurs de cassació i també de tramitar una nova autorització ambiental, i sembla que es podria ser a temps per tramitar aquesta nova llicència, perquè va per llarg".


L'Ajuntament insta la recol·locació de la plantilla


Campos ha dit que "entenem la preocupació dels treballadors, nosaltres hem demostrat que som un equip de govern que es preocupa pels del municipi en nombroses ocasions, i el que fem és instar la Generalitat i la direcció de la companyia perquè garanteixin el futur laborals dels empleats" i ha traslladat la responsabilitat a la Generalitat per "la inseguretat jurídica que pateix" el personal laboral. 
 

Treballadors de la fàbrica protestant davant el consistori Foto: ACN


Aquest dilluns, una trentena de persones del centre, s'ha concentrat davant del consistori, tallant durant dues hores el carrer. "Volem que ens donin una explicació de per què volen que la cimentera tanqui, sabem que tot ve d'un error en la tramitació ambiental per part de la Generalitat, i això ho aprofiten per demanar el tancament", ha lamentat en declaracions a l'ACN la presidenta del comitè d'empresa de Lafarge, Conxi Jiménez, que ha recordat les "300 famílies que ens quedarem al carrer".

Satisfacció veïnal


"És el primer cop que el TSJC diu que una empresa no pot treballar sense un permís ambiental, i que el que cal fer és clausurar-la", ha exclamat el president de l'entitat veïnal de Can Sant Joan, José Luís Conejero. "Contamina i es troba massa a prop de la població", ha afegit. Tanmateix, ha reconegut que la burocràcia pot fer lent el camí: "Caldrà esperar a què la sentència sigui ferma".


La firma francesa ja va urgir la setmana passada, en un comunicat, a que la Generalitat regulés l'activitat amb la finalitat de garantir la continuïtat del centre de treball i recordava que l'anul·lació , era "per un defecte de forma durant la tramitació administrativa" de l'executiu català.

 

Participació