1 de 10
entrevista

«La Creu Alta, un poble de 250 anys, un barri de 117 i no tenim un institut públic»

Rubén Cantó i Jordi Torguet, de l'AV La Creu Alta, parlen sobre l'aniversari i del que li falta al barri

El president i el membre de l'AV La Creu Alta amb la pedra commemorativa dels 250 anys | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 8 de febrer de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 1904 Sabadell va créixer amb l'adhesió de La Creu Alta, després que es dissolgués Sant Pere de Terrassa -el límit territorial arribava fins al carrer de les Valls-. La documentació de les primeres cases daten del 2 de febrer de 1772, a l'actual carrer Major, és a dir 250 anys. Tot i així, "no és el barri més antic de Sabadell, però sí el primer", diu Jordi Torguet (Barcelona, 1951), membre de l'AV La Creu Alta.

El barri té una idiosincràsia particular i a base de lluita els veïns han aconseguit, un poliesportiu, un centre sanitari, una trentena de places públiques i, fins i tot, una estació en el perllongament de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), per la qual també van batallar pel seu nom. Tot i així, "hi ha mancances", assegura el president de l'entitat veïnal, Rubén Cantó (La Creu Alta, 1977), qui també reivindica la independència del barri. 250 anys de vida documentada i Torguet i Cantó la repassen amb NacióSabadell, des del centre neuràlgic del barri: la plaça de la Creu Alta:


- Una festa d'aniversari amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de convidat. Quin poder tenen, i quina agenda! Com es va gestar aquesta visita?

- Jordi Torguet: Segons ens van dir, la xifra s'ho mereixia. Ara bé, a partir d'aquí es poden fer suposicions, si mires el mapa electoral de Sabadell hi ha tres colors: groc al centre, carbassa que l'envolta i el vermell que fa el cercle gros. És normal que el carbassa vagi al carbassa i el vermell al vermell. També t'haig de dir qui hi va intercedir un exalcalde de la ciutat. I nosaltres molt contents.


- Rubén Cantó: Vaig fer la proposta als companys, però pensant que no vindria per temes d'agenda i feina. I quan ens ho van confirmar vaig pensar que l'havíem feta grossa.

- Van haver d'alterar alguna cosa de l'agenda d'activitats?

- Jordi Torguet: Des del principi hem tingut clar que els actes centrals serien el 2 de febrer, perquè era la data que hi havia de les primeres cases al barri. A banda, també sabíem que hi hauria una exposició i una inauguració, però en aquest sentit, el calendari ha anat variant.

- Com se li explica algú que és de Pineda de Mar, i de forma resumida, 250 anys de vida?

- Rubén Cantó: Amb l'exposició que hi ha muntada al carrer, i perquè no hi ha mes tanca, ja s'explica des de l'inici i fins a l'actualitat. Està ben resumit i, a més, el vam dur a visitar les primeres cases amb escriptura, que encara es troben en peu.

- Jordi Torguet: En essència, és que al principi Sant Pere de Terrassa, on es trobava Terrassa, estava dividida en set parròquies i la nostra era i és la Sant Vicenç de Jonqueres, la que hi ha ara a la plaça de la Creu Alta. Tres van quedar dins el poble que va passar a denominar-se Viladecavalls; la de Sant Pere, a Terrassa; una altra, la de Sant Quirze, i la darrera, la de Sant Julià d'Altura. Aquesta era l'extensió que tenia la localitat. Imagina't! Fins i tot, vam estar a punt de tenir un ajuntament.

- Com ha estat documentar 250 anys d'història?

- Afortunadament al barri tenim historiadors i periodistes que han fet feina i entre unes quantes publicacions ho hem pogut documentar, a més d'investigacions. I totes les dates i informació que hem fet estan ben acreditades. I si tot va com cal, el Sant Jordi d'enguany traurem un llibre amb tota aquesta història junta en un sol volum.

- Un poliesportiu, un CAP, una estació de FCG... què li falta al barri?

- Rubén Cantó: L'anterior presidenta Clara Palau també ho reclamava i continuo amb la demanda, potser amb una mica més d'insistència, i així li ho vaig traslladar al president del Govern: un poble de 250 anys, un barri de 117 anys i no tenim un institut públic. Tenim sis escoles, i si es compta la llar d'infants, set: tres públiques i unes altres tantes privades. L'alternativa és anar a l'IES Vallès, on, per cert, ja hi ha una illa en barracons.

"Volem que s'afegeixi l'article La al CAP i a l'escola Creu Alta"

- Hi ha la possibilitat que es facin institut escola.

- Rubén Cantó: Doncs, n'haurem de demanar quatre, un hauria d'anar al carrer Francesc Layret i que sigui de més d'una línia. I prossegueixo amb el que li manca al barri: un rètol per a la Biblioteca dels Safareigs, perquè és vegi que ho és; la pacificació amb plataforma única del nucli antic, així com dels camins escolars; carrils busos; baixades de vorera i arbrat, perquè en falten 300, segons vam calcular el 2016.

També, i en el marc d'aquests 250 anys, volem que s'afegeixi l'article La al CAP i a l'escola Creu Alta. Aviam què passa... això em recorda que FGC volia posar el nom de l'estació Creu Alta-Eix Macià. Cal tenir en compte que Eix Macià era un concepte concebut com amb finalitat comercial i gràcies a l'associació de veïns vam aconseguir que fos La Creu Alta.
 

L'exposició que resumeix els anys documentats del barri Foto: Albert Hernàndez


- Entre els Tallarets d'Honor que han atorgat, només hi ha un polític. No n'hi ha hagut cap que se'l guanyés?

- Rubén Cantó: L'associació que l'atorga és apolítica i el reconeixement a Farrés, el primer, no hi era a l'entitat i, sincerament, desconec el motiu.

- Jordi Torguet: El de l'Antoni Farrés és perquè obríem amb aquest guardó, el 1995, i tampoc pensàvem que duraria tant aquest premi. No tenim un reglament escrit, més aviat, es fan propostes, però és cert que hi ha una mena de codi ètic sobre aquest tema i per evitar després comparatives, dels perquès es va escollir un d'un color i no de l'altre. Ep! Això no vol dir que la resta d'entitats veïnals ho puguin fer. Sobre el paper, el Tallaret d'Honor ha de ser algú, o una entitat, que sigui del barri i que s'ho mereixi i els polítics tenen tendència a no guanyar-se'l. Tampoc es pot repetir premi. Per exemple, la Unió Ciclista de Sabadell enguany fa 100 anys, però ja els vam reconèixer.

"La Festa Major de Sabadell, casualment, copia algunes coses que fem a La Creu Alta, som una mica l'assaig"

- Els quedaran forces després de commemorar els 250 anys per empalmar amb els 125 de la Festa Major (a la segona Pasqua)?

- Jordi Torguet: Ja portarem la inèrcia. L'últim acte per l'aniversari del barri serà el 28 de maig i el primer de la Festa Major, el dia 31 del mateix mes. I amb ganes, perquè davant un possible escenari sense restriccions, hi ha força motivació. Crec que és una cita esperada, perquè ve gent de fora.

- Rubén Cantó: És de les primeres festes importants de la ciutat i, casualment, la Festa Major de Sabadell copia algunes coses que fem a La Creu Alta, som una mica l'assaig. Ja estem les comissions treballant. De fet, som les mateixes persones que amb l'aniversari, però que ens repartim per aquests altres grups de treball, perquè si no és una bogeria.

- Això vol dir que l'associació gaudeix de bona salut? I té relleu generacional?

- Rubén Cantó: Fem moltes coses i, a més, hi ha mans per fer-les. El dia 12 farem reunió extraordinària de socis i entraran quatre persones noves. I també tenim la secció de Llamps i Trons, en la qual es cuina aquest relleu. I amb els de El Tallaret, que també saben que hi som, ens ajudem mútuament i anar tirant de barri.

- Jordi Torguet: Cal afegir que el jovent també respon molt, no es pot dir que som quatre iaios.
 
- Quin és el paper de l'AV La Creu Alta en demandes de ciutat com poden ser la residència del sud, infraestructures i la millora de l'atenció primària, per citar-ne algunes.

- Rubén Cantó: Ens centrem  més en coses del barri i els seus voltants com pot ser el riu Ripoll i la Gran Via i de l'àmbit de la ciutat ja està o s'encarrega la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), om anem a les seves reunions.

- Ara que diu la Gran Via. Què li sembla la reforma que hi ha damunt la taula?

- Rubén Cantó: Fins que no es faci la connexió amb la Ronda Oest i ho destaco, la Ronda Oest i no el Quart Cinturó, amb Castellar per desviar tot el trànsit, no es pot parlar de projectes. I, com sempre diu el Jordi, primer escoltarem el que ens volen proposar i després direm. Al meu parer, hauria de ser un passeig, amb presència de verd i, com a molt, carrils per als autobusos.

- Jordi Torguet: S'hauria de planificar un objectiu clar a mig i llarg termini, sabem que no es transformarà demà. Ara, parlem-ne, de projectes, d'idees, de possibilitats i no és un problema de La Creu Alta sinó de ciutat.


- I per acabar, que no me la vull deixar: en l'aniversari d'aquí a 250 anys La Creu Alta ja serà independent?

- Rubén Cantó: Si fos per mi, demà mateix!

- Jordi Torguet: D'aquí a 250 anys aquells que vulguin muntar una altra festa, ja s'ho faran. Per molt que no els hi agradi penso jubilar-me abans. La idea de la càpsula del temps que vam enterrar hi ha constància que el 2022 estàvem en pandèmia, que ves a saber per aquells temps què hi haurà. Sant Quirze el 1904 es va independitzar de Terrassa i La Creu Alta i Sant Julià d'Altura no va pensar en fer el mateix i ens vam annexionar a Sabadell.

 

Participació