Mobilitat

Canvi radical a la N-150: es connectarà Terrassa i Sabadell amb un carril per a vianants i bicis

S'enllestirà a finals del 2023 i també es milloraran els accessos a l’Hospital de Terrassa i a la zona de la Mancomunitat

per A.M, Terrassa, Catalunya | 4 de febrer de 2022 a les 14:41 |
La N-150 en el seu pas per l'Hospital de Terrassa. | GSV
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La històrica demanda d'una connexió més sostenible entre les dues capitals del Vallès Occidental -Terrassa i Sabadell- finalment es farà realitat. La Generalitat de Catalunya té previst iniciar les obres per canviar radicalment la carretera N-150 i convertir-la en un tram per a vinanats, bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP). El Govern preveu que pugui estar enllestit a finals del pròxim any 2023.

Actualment, s’està acabant la redacció del projecte constructiu de la via ciclista entre Terrassa -amb inici a l’avinguda de Madrid- i el límit amb el terme municipal de Sabadell, que connectarà amb el projecte del tram de la ciutat veïna. L'actuació disposa de finançament per part dels fons europeus Next Generation. Per a la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, "la millora de les connexions entre municipis és una gran notícia". 


El recorregut, tram a tram


El recorregut previst per aquest carril, es disposa de diferents maneres segons el tram i el tipus de terreny pel que discorre. Així, es preveu que entre l'avinguda de Madrid i l'Hospital de Terrassa transcorri de forma adjacent a la carretera de Montcada. La connexió entre l'accés al centre sanitari i el vial intern de la Mancomunitat està prevista a través del nou pont a construir sobre el torrent de la Betzuca que connectarà l'hospital amb aquest vial interior i a partir d'aquí seguirà per ell fins a enllaçar amb el projecte del tram de Sabadell, al límit del terme municipal, a l'alçada del Complex Central Ègara dels Mossos d'Esquadra. A més a més, entre Terrassa i l'Hospital, es preveu una plataforma independent per a vianants i per a ciclistes o patinets.


Millores en l'accés a l'Hospital de Terrassa


Entre les demandes del territori, destaca la necessitat de millorar els accessos a l'Hospital de Terrassa, refernt a la comarca. En aquest sentit, la Generalitat té la voluntat de trobar el finançament necessari per a que l'any 2023 es puguin executar les obres de construcció d'una nova rotonda d'accés al centre sanitari.


En aquest sentit, ja s'ha iniciat la redacció del seu projecte constructiu. La rotonda se situarà a l'alçada del camí vell de Sant Quirze a Matadepera, creant un nou accés que permetrà esponjar el transit rodat a l'Hospital. Amb aquesta actuació, l'Hospital de Terrassa disposarà de dos accessos des de la N-150, que podran ser utilitzats com a alternatives davant qualsevol incidència que pogués limitar la seva accessibilitat. A més, el nou accés propiciarà la reducció del temps de recorregut dels autobusos.

Nou pont per connectar l'Hospital amb la Mancomunitat


Una altra actuació prevista en l'entorn de la N-150, és la del projecte constructiu d'un nou pont sobre el Torrent de la Betzuca, que connectarà directament l'Hospital de Terrassa amb el vial intern de la Mancomunitat.

L'obra permetrà que les línies d'autobús interurbanes es dirigeixin cap a l'Hospital per la nova rotonda de la N-150 i tot seguit passin a usar aquest nou pont i el vial interior de la Mancomunitat, apropant així l'autobús molt més als equipaments i zones habitades d'aquest àmbit. 

L'actuació, inclosa també en els Next Generation, tindrà noves parades a l'alçada de l'edifici del Consell Comarcal, i a la de l'Institut de Formació Professional, així com la reincorporació a la N-150, en un punt proper al Complex Ègara, a través d'una intersecció semaforitzada exclusiva. El nou pont i els seus accessos estan previstos per a ser utilitzats per autobusos, bicicletes, vmp i vianants. La previsió és que les obres es puguin licitar el mes de març de l'any 2023.

Carril bici entre Terrassa i Viladecavalls


A banda de la N-150 a Generalitat també té previst iniciar els tràmits per fer possible el carril bici que ha de connectar Terrassa amb Viladecavalls. En aquest sentit, enguany es licitarà la redacció del projecte constructiu, també recollida al Pla Específic de Mobilitat del Vallès.

El projecte es preveu amb sortida de la ciutat per la carretera de la Bauma i que segueixi de forma adjacent a ella fins a l'enllaç de Can Mitjans. A partir d'aquest punt, continuarà pel camí de l'estació fins a l'entrada a Viladecavalls. Per aquest projecte, la Generalitat també ha aconseguit finançament europeu Next Generation per a portar a terme aquestes obres, que s'espera que es puguin licitar el març de l'any 2023.

 

Participació