FOTOS Així serà l'entorn de l'Artèxtil amb la plaça pública prevista a l'antic pati

El projecte preveu una inversió de pràcticament mig milió d'euros per actuar al carrer Quevedo i al tram de la Gran Via

La recreació del futur espai
La recreació del futur espai | Cedida
31 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:20h
El passat mes de desembre, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sabadell va aprovar la construcció d'una plaça pública a l'antic pati de l'Artèxtil, en una reforma que s'estén pel carrer Quevedo, fins a la confluència amb el carrer Covadonga, i el tram de la Gran Via (carrer Vidal). El projecte, encarregat pel consistori, preveu una millora d'aquest entorn amb més espai per al vianant, plantació d'arbrat i instal·lació d'enllumenat.

En total, s'actuarà sobre 4.602 metres quadrats de superfície que es dividiran en dues fases (3.716.50 i 885,50, respectivament) i, entre d'altres coses, s'ampliarà la vorera del carrer Vidal, deixant dos carrils al pas de vehicles, en lloc dels tres actuals; el mateix que es farà a Quevedo amb l'eliminació de la línia d'aparcament i seguirà el pas de cotxes per incorporar-se a la Gran Via; se substituiran els paviments i els ferms i se suprimirà el pas soterrani
 

El tram del carrer Quevedo Foto: Cedida


Així mateix, i el que serà l'obra principal, es crearà un espai a l'antic pati amb l'eliminació de les tanques que hi ha en aquests moments a l'exterior d'aquest edifici emblemàtic de la ciutat i que permetrà l'estada i passeig de la ciutadania. A més, s'hi incorporaran embornals i jardineres, es plantaran arbres i s'hi posarà nou mobiliari o serà reaprofitat.

Tot plegat, tal com va aprovar el govern municipal, compta amb un pressupost de 499.164,79 euros, dels quals pràcticament el 90% està reservat per a la fase 1, on es concentren el gruix dels treballs com ara, els paviments, les jardineres, el mobiliari urbà, les demolicions i moviments de terres, entre d'altres. La previsió és que comencin la tardor d'enguany i s'allarguin durant sis mesos.

Edifici protegit en "bon estat"
El projecte de reforma no contempla cap actuació a l'Artèxtil i és que, en cas que fos així, "caldrà redactar un estudi patrimonial", perquè es tracta d'un edifici inclòs en el Pla Especial de Protecció de Patrimoni de Sabadell (PEPS), el qual, segons qualifica, es troba en "bon estat" i que s'intervé quan és necessari.
 

L'aspecte previst al llarg del carrer Quevedo Foto: Cedida


El redactat de l'esborrany també apunta que "l'eliminació de cossos i altres elements sobreposats contraris als valors d’interès per a la història del bé" i siguin "incoherents" amb el valor patrimonial. L'obra forma part de les propostes d'actuacions del Programa de Transformació urbana de l’àmbit Gran Via-Ripoll.