La variant òmicron representa el 90% entre els pacients analitzats al Taulí el 2022

Canvia el perfil d'usuari i d'un més jove passa a estar per sobre dels 70 i 80 anys

Hospital Parc Taulí de Sabadell.
Hospital Parc Taulí de Sabadell. | Gala Espín
22 de gener del 2022

A principis de desembre es van registrar els primers casos de la variant del coronavirus òmicron a Catalunya i una mica més d'un mes després s'ha propagat i imposat com la majoritària. I així també ha estat a l'Hospital Parc Taulí, on representa el 90% entre els pacients que hi ha ingressats.

En les PCR fetes entre els hospitalitzats i que s'han rastrejat en aquestes primeres setmanes de 2022, un 90% són d'aquesta variant, tal com ha explicat la directora del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí, Marta Navarro, en un vídeo difós a les xarxes socials.

Navarro també ha indicat que, a diferència de desembre, el perfil d'usuari ha canviat i ha passat de ser jove a estar per sobre dels 70 i 80 anys. A més, ha apuntat que ingressen "per una altra patologia" i "no per complicacions de la Covid com pneumònia", tal com ha passat bona part de la pandèmia. En aquest sentit, ha estimat que "gairebé un 60%" tenen una altra malaltia associada.

La responsable de Malalties Infeccioses ha detallat que "la majoria de persones" hospitalitzades que han necessitat suport per respirar no tenien la pauta completa o no estan vacunades. Per això, ha recalcat "la necessitat" de la vacunació, encara que ha reconegut que "no és completament efectiva per prevenir la malaltia, però estar ben immunitzat protegeix de la mortalitat i patir-la de forma greu".

Al límit d'arribar als 200 pacients
La setmana, la penúltima completa de gener, s'encetava amb 181 ingressos -159 a planta i 22 a UCI/semicrítics- i segons ha precisat Navarro arriba al final amb 198, 25 dels quals a la unitat de crítics i 173 a planta. "La situació no és molt bona", ha reconegut i no ha augurat que en els propers dies "hi hagi una reducció dràstica", pel fet de l'alta positivitat de la població.