​Dos investigadors de Sabadell, becats per continuar la feina en centres punters

Marc Suárez-Calvet i Àlex Turpin són dos de la quarantena que rebran l'ajuda de la Fundació "la Caixa"

Els investigaors sabadellencs premiats amb la beca de la Fundació 'la Caixa'
Els investigaors sabadellencs premiats amb la beca de la Fundació 'la Caixa' | Cedida
Y.C.
23 de gener del 2022
Dos investigadors de Sabadell, Marc Suárez-Calvet i Àlex Turpin, han rebut la beca de la Fundació la Caixa per dur a terme els seus projectes als centres de recerca de referència de la Península Ibèrica. Cursaran els seus postdoctorats al BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall i a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), respectivament.

Marc Suárez-Calvet -recentment guardonat amb la prestigiosa Starting Grant del Consell Europeu de Recerca- és neuròleg clínic especialitzat en l'Alzheimer i en malalties neurodegeneratives. L'objectiu del seu projecte és identificar en la sang factors que puguin rejovenir el cervell, tal com ja s'ha comprovat en ratolins, perquè és el que considera una diana terapèutica per fer front aquesta patologia, que es desenvolupa amb l'envelliment.

Àlex Turpin -creador d'EchoSense, tecnologia amb Intel·ligència Artificial (IA)- és doctor en Física. El seu projecte busca explorar un nou paradigma per al disseny i la implementació d'algoritmes d'IA directament en dispositius existents com el Wi-fi i altaveus, entre d'altres, on els càlculs es fan a la velocitat de la llum mitjançant sistemes òptics.

La Fundació la Caixa ha concedit un total de 45 ajudes amb la finalitat de donar suport al talent jove i dotar-lo de les millors condicions per mantenir el seu desenvolupament a Espanya i Portugal. També pretén fomentar la recerca innovadora i d'alta qualitat per atraure a científics internacionals que siguin prometedors. Aquest programa de beques, al qual s'ha destinat més d'11 milions d'euros, és el més important dels que promouen les entitats privades a Europa, tant pel nombre com per la varietat de les disciplines.

A la convocatòria s'han presentat més de 700 investigadors que optaven a beneficiar-se d'una de les beques, que tenen una durada de tres anys i una dotació de més de 300.000 euros. Inclouen un programa de formació complementària per consolidar les habilitats de recerca i fomentar la carrera científica. De les persones seleccionades 20 són espanyoles i 25 provenen de 14 països diferents.