La Crida aconsegueix reiniciar els tràmits per dur el contracte d'Smatsa a la Comissió Jurídica Assessora cinc anys després

L'Ajuntament de Sabadell atribueix la dilatació del procés dels dos últims anys per la "complexitat" de l'informe de Secretaria de la concessionària

Les instal·lacions de la concessionària
Les instal·lacions de la concessionària | Albert Hernàndez
18 de gener del 2022
Actualitzat el 19 de gener a les 11:29h
El contracte d'Smatsa anirà finalment a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat perquè aquest organisme determini si s'anul·la o no. Així ho han anunciat els tres regidors de la Crida per Sabadell, Nani Valero, Lluís Perarnau i Anna Lara, tancant així un objectiu que s'havia endegat en l'anterior mandat -amb l'autoanomenat Govern de Transformació- i ha culminat ara quan els cupaires es troben a l'oposició.

Els serveis jurídics de l'Ajuntament han acceptat la tramitació feta pel partit -els mesos de gener de 2020 i 2021-, per tal que s'engegui una altra vegada l'obertura del procediment de revisió d’ofici. Ara, per tant, tal com ha precisat Perarnau, en un període d'uns sis mesos s'hauria de resoldre la situació i debatre-ho en tres plens municipals. Un primer, que serà el del mes de febrer -previst pel dia 1-, en què es votarà si es porta a l'òrgan català i, en aquest sentit, ha apel·lat "a la responsabilitat" dels regidors; un segon per atendre al·legacions i d'altres i el tercer, un cop coneguda la resolució.

Valero s'ha felicitat per la perseverança de la formació en "la fiscalització del contracte més important" del consistori -uns 18 milions d'euros anuals- i ha assenyalat que l'equip jurídic "ens ha donat la raó", ja que ha explicat que en un informe del secretari, de març de 2021, admetia incoar l'expedient. Ha criticat la "dilatació" i "el silenci administratiu" d'aquests dos anys de l'equip municipal.

En aquesta línia, Perarnau ha considerat que aquesta acceptació és pel contenciós administratiu presentat per la Crida el juliol de 2021, "quan s’han vist obligats”, ja que ambdues omissions han obert la porta dels tribunals. El regidor ha explicitat que en l'informe de Secretaria, entre d'altres, es detalla que “tocava fer un contracte de serveis i es va fer una concessió de serveis”, cosa que en la primera modalitat seria de quatre anys i dos de pròrroga i "no per un de 15 més cinc" i, ha continuat, actualment "s’estan pagant les conseqüències d’aquest nyap”.

Complexitat de l'informe
Fonts municipals han garantit que "no s'ha allargat deliberadament cap procésadministratiu" i han justificat aquestes demores, denunciades per la Crida per Sabadell, a la "complexitat" de la documentació en qüestió, perquè s'havia de fer una anàlisi jurídica i econòmica.

Han recordat que tots els regidors coneixen que amb "un informe de Secretaria no es fa un expedient d'aquesta dificultat" i que al març de 2021 es va demanar una "actualització" de la documentació. I han matisat que el que s'impulsa en aquests moments és incoar l'expedient per revisar el contracte i que pot acabar o no a la Comissió Jurídica Assessora, una decisió que es prendrà en un ple en un marge de mig any quan es coneguin les conclusions d'aquesta reactivació del procediment.   
 
Reactivar la comissió informativa
Valero ha reclamat que es reactivi la comissió informativa especial sobre el contracte, creada el novembre de 2019, i es pugui rebre tota la informació. La portaveu ha dit que el devenir de la relació consistori i Smatsa "és, des del seu inici, l’anunci d’una mort anunciada, i el PSC ha de resoldre allò que va provocar amb les seves males pràctiques”. Per això, ha exigit que "el pas següent" sigui la "continuïtat de tots els treballadors" amb la subrogació i Perarnau ha xifrat la nul·litat en uns 800.000 euros per indemnitzar càrrecs directius, segons un estudi que va encarregar l'administració local.