GUIA | Tot el que has de saber sobre l'atípica arribada dels Reis d'Orient a Sabadell

La ciutat recupera el seguici incorporant nous elements i comparses en un recorregut especialment llarg per evitar aglomeracions

La cavalcada dels Reis d'Orient pels carrers de Sabadell
La cavalcada dels Reis d'Orient pels carrers de Sabadell | Juanma Peláez / Aj. de Sabadell
05 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:54h

Aquest 2022, les carrosses dels Reis d'Orient tornaran a recórrer els carrers de Sabadell aquest 5 de gener. Així doncs, després d'un any pandèmic, la ciutat recupera la cavalcada incorporant nous elements i comparses en un recorregut especialment llarg -més de 7 km- per evitar aglomeracions. 

Enguany, la cavalcada donarà el tret de sortida al Sud. Ses Majestats seran rebudes a les 17.30 h a la plaça de la Nova Creu i està previst que a partir de les 18 h comenci la desfilada cap al Nord que finalitzarà al carrer de Les Palmeres, a Can Deu, cap a les 21 h de la nit. 

Com a mesures excepcionals arran de la pandèmia, s'ha establert un protocol de prevenció per als participants amb la realització de tests d'antígens i l'ús obligatori de les mascaretes i gel hidroalcohòlic, entre d'altres. Pel que fa als assistents, es reforçaran les mesures per afavorir la prevenció, fomentar l'ús de les mascaretes -també en els infants-, respectar les distàncies de seguretat interpersonal i evitar aglomeracions. La cavalcada anirà precedida d'un cotxe de policia que recordarà per megafonia totes aquestes mesurés de seguretat. 

En aquesta mateixa línia, l'Ajuntament fa una crida a la ciutadania a no esperar al carrer fins a l'hora prevista pel pas del seguici en cada tram i evitar els punts del recorregut amb més afluència. D'aquesta manera, es reduiran les esperes i també el temps en què la ciutadania coincidirà en l'espai públic. 

El consistori també demana a les persones que hagin estat contacte de positius que actuïn amb responsabilitat i es quedin a casa. L'administració local recorda que l'esdeveniment es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials i dels diversos mitjans de comunicació locals. 

El nou recorregut, pas a pas

El recorregut, de 18 h a 21 h començarà a la carretera de Barcelona, tombarà a l'avinguda de Barbera i s'enfilarà per la Rambla fins a arribar a la plaça Doctor Robert. Tot seguit, continuarà pel passeig de la Plaça Major, pujarà pel passeig de Manresa i continuarà per la via de Massagué. Després d'atravesaar la Ronda de Zamenhof, continuarà per l'avinguda Onze de Setembre fins a arribar a la plaça de la Creu Alta. Des d'allà, la desfilada continuarà per la carretera de Prats de Lluçanès per girar pel carrer de Francesc Layret on es dirigirà fins a l'avinguda de la Concòrdia. El seguici avançarà per l'avinguda de Matadepera per posar el punt final de la ruta a l'avinguda de Can Deu. 

Novetats de la cavalcada

Com no podria ser d'altra manera, Ses Majestats arribaran acompanyats d'una espectacular comitiva. Però enguany ho faran amb diverses novetats: la Màquina dels Desitjos -la carrossa de l'Ambaixador- rodarà per primera vegada a la ciutat. I s'estrenarà amb les noves carrosses de carbó, de les Fades de la Son i de Llaminadures. A més, les comparses de carters i de recollidors de xumets aniran amb quadricicle mentre presenten noves comparses d'estels i llaminadures. 

La comitiva conformarà un espectacle itinerant amb diverses referències a la tradició industrial i tèxtil de la ciutat, dividida en diferents parts. En total, a la Cavalcada hi participaran prop de 500 persones, la majoria provinents de la vintena d'entitats que col·laboren amb l'esdeveniment més esperat de l'any. Durant el seguici, es llençaran unes 7 tones de caramels, també aptes per a celíacs. 

Les entitats, grups, col·lectius o empreses que formaran part de la Cavalcada 2021 són: Joventut de la Faràndula, El Ciervo, Encert, AV Creu de Barberà, Sant Vicenç, Club Patinatge Sabadell, Club Gimnàstic Catalunya, El Gimnàs, Bots Dansa, Estudi de dansa Mar Luque, Escola de dansa Mònica Escribà, KMY Studio, Bruixes del Nord, Forques de Can Deu, Diables de la Creu Alta, Sentinelles d'Arkëmis, Comerç Centre, Vespa Club Sabadell, Club Seat 600 Sabadell, CIPO i Sorigué, Drogas y pinturas La Moderna, Foment de reciclatge i TUS. També hi col·laboraran els Bombers de la Generalitat de Catalunya i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF).

La Fira Reial

Cal recordar que abans de la Cavalcada, la ciutadania està cridada a endinsar-se a la Fira Reial del 2 al 4 de gener. Un espai on es poden veure els tallers on treballen els ajudants de Ses Majestats, els carters reials, els carboners... Una tasca imprescindible perquè tot estigui preparat per a la nit del 5 de gener.