Així han aconseguit enxampar els autors de més de 650 «tags» a Sabadell

La tinència d'alcaldia de Seguretat, Jesús Rodríguez, ha criticat aquestes pràctiques fetes sense autorització que "embruten els carrers i desllueixen totes les façanes de la ciutat"

Un
Un | Sílvia Rius
30 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:17h

A mitjans del 2020, Sabadell comença a patir la proliferació de múltiples pintades arreu de la ciutat. Amb la voluntat de mantenir uns espais comuns de qualitat i fomentar el benestar de la ciutadania, la Policia Municipal explica que va iniciar una investigació per descobrir la seva autoria. En menys de sis mesos, es localitzen més de 200 pintades conegudes com a "tags", totes amb les mateixes característiques, que s'atribueixen al mateix autor. 

Des del cos, es decideix contractar un equip tècnic especialitzat en detecció cal·ligràfica que al llarg dels darrers dos anys ha estat analitzant tots aquests grafitis i els nous pintats de "forma indiscriminada" i sense cap autorització tant en espais públics com en propietats privades i inclús sobre vehicles. Gràcies a la seva investigació, els experts han pogut donar amb els responsables, dos joves.

Se'ls responsabilitza d'un total de 656 pintades i, per ara, els reclamen entre 10.000 i 15.000 euros per via judicial. La tinència d'alcaldia de Seguretat, Jesús Rodríguez, ha criticat aquestes pràctiques fetes sense autorització que "embruten els carrers i desllueixen totes les façanes de la ciutat". "L'objectiu és evitar aquest tipus de comportaments, que són actes incívics, i que no van en relació amb el que és una ciutat cívica de convivència", ha reivindicat Rodríguez que alerta que continuaran treballant en aquesta línia. 

Els matisos de l'art urbà
Cal assenyalar que pel que fa a l'art urbà es distingeix entre el "tag" i el grafiti, aquesta segona com a expressió artística de decoració que s'ha de realitzar amb l'autorització pertinent. En cas de fer-se grafitis en equipaments públics, s'ha de posar en marxa en un procediment administratiu per procurar-ne la seva qualitat, gestionar els permisos corresponents i per garantir la conservació del disseny enfront d'altres pintades o deterioraments. 

Per contra, els tags són signatures, generalment realitzades amb esprai, que té l'únic objectiu de plasmar el nom del seu autor, embrutant d'aquesta manera un altre grafit o directament el mur o mobiliari on es pinta. L'administració ho considera un acte vandàlic perquè "no atén a motius estètics ni decoratius i sovint no són autoritzats". Des de l'Ajuntament s'està valorant al quantia econòmica derivada de la reparació i la neteja d'aquestes pintades. 

Actualment, des de la Policia Municipal informen que tenen altres investigacions obertes per localitzar els autors d'altres pintades similars al municipi vallesà.