Aprovació definitiva dels pressupostos i els impostos de Sabadell de 2022

L'equip municipal i part de l'oposició s'emplacen asseure's a negociar la modificació de les ordenances l'any vinent

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
22 de desembre del 2021
Actualitzat el 24 de desembre a les 9:49h
El pressupost i els impostos de Sabadell de 2022, aprovats. Així ho ha decidit el ple extraordinari, celebrat aquest dimecres, que després de set sessions presencials ha tornat a ser telemàtic. Així, els comptes municipals s'elevaran fins als 252,6 milions d’euros, per contra, hi haurà una pujada generalitzada del 3,7% de les ordenances fiscals.

Els números locals han tornat a debat, perquè s'han presentat al·legacions, tal com ha dit el regidor de Cs, José Luis Fernández, "per una escletxa legal" d'un particular i novament han tornat a discutir-se, una mica més d'un mes després. Potser per això, i a diferència de la sessió exclusiva a pressupostos, el sentit de vot de Cs i la Crida per Sabadell ha passat del contrari a l'abstenció. No així ERC que s'ha mantingut en contra. També han conservat la seva posició PSC, Junts per Sabadell i la regidora no adscrita Marta Morell.

La pujada dels impostos, tal com ha reiterat la quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, és "per mantenir la qualitat dels serveis públics" i ha recordat que els tributs de la ciutat són "dels més baixos de les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya". Unes afirmacions com a rèplica a Fernández, que ha definit que "agraven exageradament" la ciutadania.

Tot i així, entre les esmenes presentades, s'han acceptat, entre d'altres, una bonificació del 25% de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses que incrementin entre el 5 i el 9% el promig de la seva plantilla amb contracte indefinit -presentada per CIESC, la Cambra de Comerç, PIMEC Vallès Occidental i la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca- i un 20% aquelles que estableixin un pla de transport per als seus treballadors en aquells períodes en què el pla estigui actiu i no només durant un termini màxim de cinc períodes impositius -és d'ERC- i reduccions de l'IBI per a les finques que hagin instal·lat sistemes d’energia solar per a autoconsum -proposada -CIESC, la Cambra de Comerç, PIMEC i la Cambra de la Propietat-.

"Esperit nadalenc" inspira cordialitat
González ha llançat guants "per parlar" i estudiar les ordenances de 2023, unes invitacions que han vingut seguides de les paraules de Morell: "Si és necessari aquesta regidora està disposada a fer una revisió". La republicana, Èlia Soriano, ha instat "agafar les agendes" i fixar dates per fer-ho. Unes paraules, les de les representants del govern municipal, que han fet canviar el posicionament inicial d'ERC, de contrari a abstenció. Per això, l'alcaldessa, Marta Farrés, ha celebrat que "l'esperit nadalenc hagi envaït el ple".
 

L'oficina d'impostos del carrer Indústria de Sabadell Foto: Albert Hernàndez


La sessió extraordinària també ha servit per donar llum verda -amb els vots a favor de PSC, JxS i Morell; el contrari de la Crida i les abstencions d'ERC i Cs- perquè personal de la Diputació de Barcelona (17 persones) s'instal·lin en una mica més de 100 metres quadrats a l'oficina del Servei Municipal de Recaptació, situada al carrer Indústria 10 i 11, d'acord amb la delegació de les taxes a l'entitat supramunicipal.