​Una trentena d’agents de la Policia Municipal de Sabadell hauria de deixar el patrullatge de carrer

És per motius relacionats amb la salut i l'edat i el consistori està negociant amb els sindicats per un tema que “històricament” s’ha anat arrossegant

Un agent de la Policia Municipal de Sabadell
Un agent de la Policia Municipal de Sabadell | Juanma Peláez
14 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:10h
El juliol de 1991 es va aprovar la Llei de les Policies Locals de Catalunya -publicada al DOGC-, una normativa que regula l’activitat d’aquests cossos de seguretat i en el cas del de Sabadell suposaria que al voltant d’una trentena d’agents deixés el patrullatge de carrer -la plantilla el 2020 era de 241 efectius i ara s’espera assolir els 276-.

Una pèrdua d’efectius que ve marcat pel compliment dels articles 43 i 44 d’aquesta legislació, reconeguda a l'Estatut i de competènca municipal, tal com recorda el Sindicat de Policies Locals i Cos de Mossos d'Esquadra (SPL-CME) a l’Ajuntament de Sabadell. Aquests dos apartats apunten que “els policies locals que segons dictamen mèdic o per raó de l’edat, que en cap cas pot ser inferior a 57 anys, tenen disminuïda llur capacitat per a complir el servei ordinari” i així la seva situació laboral passa a ser de “segona activitat”. És a dir, duen a terme “tasques administratives o custòdia d’instal·lacions municipals”, explicita el representant dels treballadors.
 

Un control policial Foto: Juanma Peláez


Si ara mateix s’hagués d’acomplir, entre 25 i 30 agents s'hi podrien acollir per raó d’edat i “n’hi ha entre cinc i deu menors de 57 que tenen dificultats per diferents lesions que els impedeixen el servei ordinari”, subratlla el sindicat. Des de 2011 ha presentat sis instàncies a l’administració local perquè s'implanti aquesta normativa de segona activitat -dues el 2011 i 2013 i una el 2017 i 2019-.

Segons explica el SPL-CME, les respostes “han estat el silenci administratiu”, excepte a una de les dues de l’any 2013, en la qual es va informar que la qüestió s’ha d’abordar en el marc de la mesa general de negociació, i considera “inacceptable” que se’ls traslladi que “no és prioritari” i remarca l’obligació del compliment de la llei. Fonts municipals detallen que estan negociant amb els sindicats per trobar una solució d’un tema que “històricament” s’ha anat arrossegant.

Negociació per davant dels tribunals
El SPL-CME advoca per una sortida que passi per l’acord, malgrat que disposa de la via contenciosa-administrativa. Un procediment que tindria “un posicionament favorable”, d’acord amb la jurisprudència fixada pel Tribunal Suprem, ja que avala als policies “la tutela judicial per defensar el seu dret al treball amb adaptació del lloc de feina”.

En aquest sentit, recorda el cas d’un agent de la Policia Municipal, que la Seguretat Social li va declarar invalidesa, en el qual la justícia va dictaminar la seva reincorporació “amb adaptació del lloc de treball” i això va motivar que s'hagués de formar el Tribunal Mèdic que contempla l’article 44 d’aquesta regulació.