L'abecedari sabadellenc de 2021

El resum de l'any en 25 paraules

Muntatge de quatre de les imatges de 2021
Muntatge de quatre de les imatges de 2021 | ND Sabadell
31 de desembre del 2022
Actualitzat el 29 de gener del 2022 a les 11:50h
Punt i final a 2021. Un altre any marcat per la Covid-19 i totes les derivades que n'han sortit, malgrat que l'alt índex de vacunació ha frenat la multiplicació de les hospitalitzacions i, encara més, les defuncions. Tot i així, enguany hi ha hagut moments en que ha semblat que la pandèmia havia quedat enrere, sense pràcticament ingressos a l'Hospital Parc Taulí, i una incidència baixa, cosa que ha permès recuperar moltes cites clàssiques del calendari com la Festa Major, las Migas i Mediavàlia, entre moltes d'altres.

Un nou any de convivència amb el virus i potser per això també han tornat protestes, més o menys nombrosos, els regidors han entrat a la sala de plens 14 mesos després i fins i tot, s'ha incrementat la picabaralla política, superat ja el mig mandat municipal. Una "recuperació" que també ha portat l'increment d'allunatge en negocis de la ciutat, operatius policials contra cultius de marihuana i explotació de persones. Un any que arrencava amb talls de llum i unes eleccions al Parlament i acaba amb una nova variant de la Covid. Repassem alguns dels fets més destacats paraula per paraula.

 

AAeroport. L'aeroport de Sabadell ha estat protagonista aquest 2021. Al maig una avioneta es va estavellar quan iniciava la maniobra d'aterratge i va impactar contra la tanca de la via de Rodalies. Va resultar ferida la pilot, de caràcter menys greu. Un accident que va motivar les queixes dels veïns, tant de la ciutat com de les localitats de l'entorn. Una infraestructura que per a l'alcaldessa, Marta Farrés, és cabdal i per això, sobre el mateix espai, va escenificar l'acord amb Aena, Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CSZB) i Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per impulsar un hub d'innovació d'aeronàutica -projecte inclòs en els fons europeus- i ella mateixa va anunciar la instal·lació de la primera escola de controladors aeris de Catalunya.   
 

L'avioneta estavellada prop de l'aeroport de Sabadell Foto: SEM Generalitat


B Ballesteros. El gener de 2020, abans de l'esclat de la pandèmia, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el seu homòleg de San Sebastián de los Ballesteros, Francisco Javier Maestre, van avançar l'agermanamententre els dos municipis, una llarga reivindicació de l'entitat. En el ple de setembre d'enguany es va oficialitzar i es va rubricar el mateix mes amb la visita de la ciutat cordovesa d'una delegació saballuda.       

 

C Consellera. De la sala de plens de Sabadell al Palau de la Generalitat. Aquest va ser el salt de Lourdes Ciuró, que va passar de ser la portaveu de Junts per Sabadell (JxS) a consellera de Justícia en el nou Govern, liderat per Pere Aragonès. "Una decisió del tot complexa", tal com va confessar i que va precipitar la seva marxa de la ciutat a corre-cuita. El seu lloc a la formació local l'ha ocupat Lluís Matas i el canvi no ha suposat "canviar el guió" escrit per Ciuró. Així, Matas ha donat suport als pressupostos de 2022, com es va fer el 2020 i 2021.   

D Dalma. A finals de 2019, Sergio Dalma va anunciar dos concerts a casa seva, al Teatre La Faràndula el 2020, en la gira del 30 aniversari de carrera musical. La Covid-19 va obligar a ajornar-los i, finalment, a l'octubre d'aquest any va saltar a l'escenari. Fins i tot, va ampliar a tres les actuacions per les restriccions del coronavirus i així complaure el major nombre de fans possibles. Aquests canvis van provocar que pràcticament se solapessin Treinta...y tanto i Alegria, el nou treball del cantant, que va tornar a arrossegar molts seguidors en la signatura de discos a Sabadell. 

E ERO. Al final de l'estiu, el Banc Sabadell va anunciar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectava al voltant d'un 10% de la plantilla -compta amb uns 15.000 treballadors-. Així que, la tardor va arrencar amb mobilitzacions del personal i, per primera vegada en la història de l'entitat, es va dur a terme una vaga -van ser dues jornades a principis d'octubre-. Un cop acabat el període de negociacions, a mitjans d'octubre, es va arribar a un acord i més de 2.000 persones es van acollir a les baixes voluntàries. Una sortida d'empleats que serà una de les més gran en la història del sector bancari espanyol.
 

La tornada del Ball del Rodet Foto: Juanma Peláez

 
F Festa Major. Hi haurà Festa Major enguany? Aquesta pregunta es va repetir, i molt, a poc més d'un mes per celebrar-se. La pujada de la incidència de la Covid va generar dubtes i l'alcaldessa, Marta Farrés, finalment, i després d'ajornar la decisió, va garantir-la. Una tornada que va arrencar amb polèmica, perquè es va filtrar la programació i va motivar queixes d'entitats, a més, per les limitacions d'espai, es van exhaurir localitats per presenciar la inauguració a plaça Sant Roc i els regidors, en solidaritat, tal com van manifestar, van renunciar a les seves perquè es posessin a disposició de la ciutadania.

També, associacions de la cultura popular van carregar contra el disseny del programa. Els problemes van continuar, ja que el Parc Catalunya es va convertir cada nit en una zona per fer botellot. Cal recordar que encara no hi havia obert l'oci nocturn i hi havia limitacions en la restauració i els botellons eren la tònica els caps de setmana -com un de gran format a la UAB-. També va haver-hi una denúncia contra la llibertat sexualla primera nit de Festa Major.
 
GGeneralitat. Menys de dos mesos després que es comencés a vacunar la població, va arribar el repte de mobilitzar la ciutadania per anar a votar: les eleccions a la Generalitat -les terceres en una mica més de cinc anys-. Era el 14 de febrer, amb confinament municipal i de fet, va sobrevolar l'ajornament de la votació. Finalment, es van dur a terme amb franges horàries per edats i la darrera, de 19 a 20 hores, per a persones infectades, cosa que va suposar repartir EPI's entre els membres de les messes i una allau d'excuses als jutjats per evitar formar-ne part d'alguna. I a Sabadell, a més, va tornar la polèmica per simbologia independentista a l'Ajuntament. La Junta Electoral va obligar a retirar la que lluïa ERC a la finestra del grup municipal. Pere Aragonès, al maig, es va convertir en el 132è president. El PSC va tornar a guanyar a la capital vallesana.  
 

Els Mossos atents al seguici Foto: Juanma Peláez

 
H Pablo Hasél. L'empresonament del raper Pablo Hasél, detingut pels Mossos d'Esquadra després d'atrinxerar-se a la Universitat de Lleida, per atacs a la corona i enaltiment del terrorisme en les lletres de les seves cançons, va motivar una onada de protestes. A Sabadell, i després de gairebé un any sota l'afectació del coronavirus, van produir-se les primeres, i més multitudinàries mobilitzacions. Fins a un miler de persones es van arribar a concentrar en unes manifestacions que es van allargar diversos dies. Tot plegat, va acabar amb tres detinguts per desordres públics

I Indults. El 2020 els presos polítics van gaudir dels primers permisos, els dos establerts a Sabadell, Jordi Cuixart i Carme Forcadell, van tornar a casa els primers mesos de l'any. Aquest 2021, una mica més d'un any després de les primeres sortides, al juny van ser indultats. Les forces independentistes van demanar que s'organitzés una rebuda institucional a l'expresidenta del Parlament, a més de la que va muntar la iniciativa de suport a Forcadell, on mig miler de persones la va donar la benvinguda a la plaça Sant Roc. Al juliol es va dur a terme l'acte protocol·lari, sense la presència del PSC perquè "divideix la societat catalana" i tampoc de Cs. 

J Jubany. El cas de l'assassinat d'Helena Jubany ha viscut diversos girs de guió aquest 2021. Es va arxivar la reobertura del cas, al març, després que pels jutjats de Sabadell desfilessin diversos testimonis aportats per la defensa. I dos mesos després va tornar a activar-se, amb l'ordre d'investigar el disc dur de la jove. Això va suposar que, ja a finals d'any, i a pocs dies que prescriguessin els fets -es va cometre el 2 de desembre de 2001 i el Codi Penal fixa 20 anys quan la pena màxima assenyalada al delicte sigui presó de 15 o més anys- va afegir-se un nou investigat, lligat a la Unió Excursionista de Sabadell (UES). La prescripció, per tant, ha deixat fora aquelles persones que mai han estat investigades, però continua per a les que sí ho estan.    

K Tokio. Quatre esportistes de Sabadell van tornar amb medalla per la seva participació als Jocs Olímpics i Jocs Paralímpics que es van organitzar, de forma excepcional, aquest estiu a Tokio -estaven previstos per a 2020 i es van ajornar per la Covid-. Dues plates van aconseguir les jugadores de waterpolo femení, Maica García i Judith Forca; el mateix metall que es va penjar el nedador Óscar Salguero i un bronze el jugador d'handbol, Aleix Gómez.
 

Veïns de Can Puiggener critiquen que fa anys que es troben en aquesta situació Foto: Juanma Peláez


L Llum. Des del canvi de tarifa de la llum, a l'estiu, la factura s'ha anat incrementant amb el pas dels mesos, amb uns preus de rècord històric el megavat per hora al desembre, una problemàtica a la majoria de llars de Sabadell. A principis d'any, i amb l'arribada del temporal Filomena, es van produir talls de llum en diversos barris de la ciutat. Veïns de Can Puiggener van denunciar que ja a l'octubre de 2020 van estar 27 hores sense servei. L'Ajuntament de Sabadell va dur a Fiscalia els expedients que va recollir aquells dies. El consistori i Endesa, d'altra banda, van arribar a un acord per invertir 2,4 milions d'euros en millora de la infraestructura.

M Merinals. Rehabilitació. Aquest va ser el dictamen del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) sobre els 170 habitatges amb deficiències estructurals del barri, i després de l'anàlisi fet pels especialistes. Un anunci que va arribar un any després de l'acord, signat a tres bandes a Merinals. Una llarga reivindicació veïnal, pràcticament de tres dècades, que comença a veure el final, tot i alguns endarreriments marcats en el calendari. 
 

Marta Morell, un dels noms de 2021 Foto: Albert Hernàndez


N No adscrita. En ple estiu, la política local va patir una sacsejada, amb l'expulsió de Marta Morell -segona tinent d'alcaldessa i sòcia del govern municipal amb el PSC- de Podem. Una sortida forçada que té l'origen en una denúncia d'un particular a la Comissió de Garanties Democràtiques del partit a Catalunya. Morell va disparar contra la coordinadora autonòmica de la formació, Conchi Abellán, i aquesta també li va replicar. Enmig del encreuament d'acusacions, la situació va prosperar i la tinent d'alcaldessa va passar a ser regidora no adscrita en el ple perquè no va renunciar a la seva acta. Una situació ja viscuda Sabadell, tot i que menys habitual dins l'equip de l'alcaldia. En la sessió ordinària de novembre ja va actuar amb aquest nou rol i, en paral·lel, comuns i Podem van anunciar un acord per anar plegats a les eleccions municipals de 2023. 

O Operatius policials. El combat contra el cultiu de marihuana s'ha disparat aquest 2021, almenys així ho demostra pels nombrosos operatius i comisos duts a terme pels diferents cossos de seguretat a Sabadell, i a la comarca. Plantacions detectades en pisos, naus industrials, locals i cases unifamiliars i descobertes ja siguin fruit d'investigacions o de fets casuals, per un requeriment d'una fuita d'aigua o intent de robatori, entre d'altres. Unes actuacions acompanyades de detencions, com la que va fer caure una banda criminal consolidada al barri de Can Deu

Aquesta droga no ha estat l'única operació. A Sabadell, la policia espanyola va desenvolupar dos operatius destacats, a més pel tràfic de substàncies estupefaents, també contra l'explotació sexual. I en una d'elles, tal com va definir-ho el mateix cos, es va donar un cop a la cúpula dels Boixos Nois. Era una acció duta a terme per diferents punts del país, a la ciutat, al barri de l'Eixample, tot i que també a Castellar. 
 

El vehicle encastat contra la persiana de la botiga Foto: Dani Sánchez


Un altre dels delictes que més visibilitat ha guanyat ha estat l'allunatge. N'hi ha hagut diversos a Sabadell -també per la comarca-, fins i tot es van produir dos en menys d'una setmana, un va ser a la botiga d'Apple de la Rambla. De fet, era el segon que patia en poc més de vuit mesos. El més sonat de tots, però, va ser el del MediaMarkt a Via Sabadell, menys de 48 hores després que s'inaugurés la botiga. 

PPasseig Plaça Major. Les obres del "Passeig de la Plaça Major definitiu", tal com el va batejar l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, començaran el 17 de gener de 2022. Així ho va anunciar ella mateixa. Una reforma que s'ha enquistat amb el pas del temps i que es va començar a concretar el 2018 i s'ha tancat enguany. Una inversió d'1,17 milions d'euros per col·locar una norantena de brolladors d'aigua, llum, so i una trentena d'arbres, entre d'altres. En paral·lel, mentre s'actua a la superfície, també es farà al subsòl, ja que l'Ajuntament ha rescatat la concessionària de l'aparcament -1,3 milions d'euros a Saba-, cosa que permet licitar la unió amb el de la plaça Doctor Robert el 2022 i que estigui enllestit entre finals de 2023 o principis de 2024.  

R Restriccions. Des de març de 2020 les limitacions, de tot tipus, formen part de la vida de la ciutadania. Enguany, han continuat i la població, per exemple, no ha pogut sortir del seu municipi i, posteriorment, de la comarca, unes mesures que es van activar i desactivar els quatre primers mesos. Fins i tot, durant algunes setmanes, per moure's calia un certificat d'autoresponsabilitat. Mentrestant, bars, restaurants i centres comercials anaven recuperant l'activitat, però també amb anades i vingudes de les decisions que fixava el Procicat. El toc de queda també ha estat intermitent, es va treure al maig, però va tornar al juliol i fins a finals d'agost. Al desembre, i per frenar la sisena onada, va tornar: d'una a sis de la matinada. Tot plegat, després que a l'octubre s'aixequessin totes les restriccions, per unes setmanes es va viure ambient prepandèmia.     
 

Policies al carrer pel compliment del toc de queda Foto: Juanma Peláez


S Selectivitat. Uns 40.000 estudiants de tot Catalunya van afrontar el repte de la selectivitat, segon any marcat per la Covid. Quatre dies d'exàmens i entre aquest ampli ventall de futurs universitaris, una sabadellenca va obtenir la millor nota del país: Laura Solà, de l'escola Mare de Déu de la Salut. Concretament, va ser una de les set -cinc noies i dos nois- que va treure un 9,9.

        
T Tribunals. L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos entrarà a presó. És un dels titulars de l'any, i ho farà per la retirada de dues multes a familiars el 2012 -forma part de la peça 30 del cas Mercuri-, que se suma a una altra sentència ferma amb condemna de privació de llibertat. Una notícia que ha arribat poc després dels nou anys de l'esclat de la macrocausa. No ha estat l'única informació de l'àmbit judicial aquest 2021, un altre exbatlle, Maties Serracant, anirà a judici per l'1-O. També per causes relacionades amb el procés català han portat sabadellencs davant la justícia com els coneguts 9 de Lledoners, que protestaven pel trasllat dels presos polítics de la presó de Lledoners a Madrid.

Els dies 2 i 3 de novembre, quatre veïns de Sabadell, i un altre de Cerdanyola, es van asseure al banc dels acusats per desordres públics i atemptat a l'autoritat i un altre delicte de lesions en una vista oral celebrada als jutjats de Manresa. La Generalitat era acusació particular i, finalment, tots van ser absolts. Un altre tema vinculat amb el procés, l'operació Judes, ha portat novament als encausats als jutjats de Sabadell en un procediment que l'Audiència Nacional els ha qualificat com a pertinença a organització terrorista.    
   

La reunió entre membres de la Generalitat i la UAB Foto: ACN


U UAB. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat protagonista enguany per dos fets cabdals: un atac informàtic sense precedents i l'aterrada a l'Artèxtil, amb la cessió feta per l'Ajuntament de Sabadell. El primer va arribar a l'octubre, en un pont i, per tant, sense estudiants al campus. Però l'afectació s'ha allargat setmanes i, de fet, els càlculs és que es recuperi el 2022. Fins i tot, s'hi va implicar el Govern, amb la visita in situ del vicepresident, Jordi Puigneró. En paral·lel, la UAB es farà una mica més gran, estenent els seus estudis pel Vallès Occidental. Concretament, a l'Artèxtil, on s'espera que s'hi desenvolupi el futur Campus de Ciències de la Vida i la Salut, acollint gran part del grau d'Infermeria

V Violació múltiple. Una mica més de dos anys després de la violació múltiple a una jove de 18 anys en una nau de Can Feu, l'Audiència de Barcelona va acollir el judici contra cinc dels nou detinguts. Dues jornades de vista oral, en les quals es va criticar el paper de Fiscalia i per com es van fer repassar els fets a la víctima. Menys de dues setmanes després va arribar la sentència: el principal autor va ser condemnat a 31 anys de presó, uns altres dos a 13 anys i sis mesos i va quedar en llibertat el quart acusat. Un dictamen inicial, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al juliol, va rebaixar la pena de 31 a 22 anys. Hi ha una altra persona per aquesta violació múltiple que es va fugar i continua la seva cerca.

En l'àmbit de la violència masclista, enguany Sabadell ha viscut dos casos amb l'assassinat de dues dones presumptament a mans de les seves parelles i, a més, amb poc més de dues setmanes de diferència -dels 13 coneguts a Catalunya aquest 2021-. A finals de juliol, un home es va entregar als Mossos d'Esquadra assegurant que havia matat la seva dona i a principis d'agost, es va trobar el cos d'una dona sense vida en un pis de Campoamor. Ambdós fets van motivar l'activació del protocol municipal i protestes de diversos col·lectius

W Waka Sabadell. Després d'estar tancats pràcticament tot 2020 i bona part de 2021, els locals d'oci nocturn van reobrir a l'octubre. Menys d'un mes després de reactivar-se, la discoteca Waka, de Sant Quirze, i més concretament el seu personal de vigilància van captar l'atenció mediàtica. Diversos usuaris van denunciar, a través de les xarxes socials,agressions racistes que es van encadenar en pocs cap de setmana i això va motivar que s'organitzés una protesta la nit i matinada del 4 al 5 de desembre. Al voltant d'un miler de persones es van aplegar a les portes de la discoteca i van llançar tanques, pedres, bengales, ampolles i tot tipus d'objectes. Tot plegat, va acabar amb tres ferits, dos dels quals agents dels Mossos d'Esquadra i un membre de la seguretat del Waka, i també un enfrontament entre l'Ajuntament de Sant Quirze i Interior

  
 
X Taxa. Els impostos han estat un dels protagonistes aquest 2021. A Sabadell, després de dos anys amb els preus congelats, el ple va aprovar una pujada generalitzada d'un 3,7% de cara a 2022, amb l'acceptació d'algunes esmenes per bonificar l'activitat econòmica i per al foment d'energies netes. Enguany, també s'ha modificat la tarifa de l'aigua, que no es tocava des de l'any 2015, i en sessió plenària es va acordar que les quotes pugessin un 1,8%.

D'altra banda, en l'àmbit fiscal local es va patir un sotrac a la tardor, quan el Tribunal Constitucional va tombar el tribut de plusvàlues que cobren els ajuntaments -grava el possible augment de valor de les propietats amb el pas del temps-, que a la ciutat era d'uns 15 milions d'euros. Un dictamen que va obligar a reaccionar al govern espanyol i adequar a la legalitat l'impost.  

Y 20 anys. La temporada 2021-2022 ha estat molt especial per a Ràdio Sabadell, ja que és la dels 20 anys a la 94.6. Un aniversari que va tenir lloc l'1 d'octubre i que es va celebrar, com no podia ser d'una altra manera, davant els micròfons: un programa especial de repàs d'aquestes dues dècades i les veus que han fet créixer l'emissora municipal. No només s'ha limitat aquest especial, al llarg del curs s'han emès d'altres com el dedicat a la figura dels productors i la repesca de programes temàtics.   
 

Les restes trobades on hi ha prevista una promoció de pisos Foto: ACN


Z Civilització. Utensilis, monedes de l'època Jaume I i Jaume II, forns i grutes del segle XVII i XVIII. Això és el que es va trobar al subsòl d'una promoció d'habitatges al centre de Sabadell, davant la Parròquia de la Puríssima, el passat mes de març. Van quedar al descobert dues galeries subterrànies i part de l'antiga muralla que protegia el Raval de la ciutat, d'uns 30 metres de llargada. L'àrea explorada, segons els estudis, era d'una família que procedia de Caldes de Montbui, i pels volts del 1.600 es va traslladar a Sabadell, on va comprar diverses cases al barri del Raval.