​Creen una eina virtual per combatre l'estrès dels estudiants

El projecte permet al professor avaluar l'estat emocional de l'alumnat i ajudar a gestionar-ho amb diferents activitats

Una aula de primer d'ESO
Una aula de primer d'ESO | Eloi Tost/ACN
Y.C.
04 de desembre del 2021
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han contribuït a la creació de Classmood, una eina virtual per conèixer i combatre l'estrès dels estudiants.Es tracta d'una inicaitiva que forma part del projecte de recerca europeu Spotlighters -que ajuda a autoregular l'estat de tensió física i emocional-.

L'equip de professionals de neurociència, psicologia i educació, entre els quals es troba doctora en neurociències i professora de Psicobiologia de la UAB, Marta Portero, han desenvolupat una forma amb la qual el professor podrà avaluar l'estat d'ànim de l'alumnat i tindrà a l'abast diverses activitats per aconseguir una major relaxació de l'aula. A més, s'ha creat un curs gratuït en línia perquè els estudiants entenguin que és l'estrès i com combatre'l.

L'eina d'avaluació de l'estrès de l'alumnat és una espècie "d'aula virtual" que el docent obre i l'alumnat disposa de diverses opcions amb les quals es classifica l'estat d'ànim del dia: ansiós, molest, trist, avorrit, cansat, calmat, content o emocionat. Després es crea una gràfica del total d'alumnes i venen activitats recomanades segons si han de ser més actives o més relaxants amb cançons, joc i exercici.

Segons els experts, la pandèmia de la Covid-19 ha fet augmentar aquests nivells d'angoixa i ansietat dels estudiants universitaris. Es calcula, a més, que el 70% d'aquests els pateixen actualment o l'han experimentat durant els últims sis mesos. Els estudis, però, han detectat que la majoria no saben gestionar aquests estats i per aquest motiu, s'ha considerat oportú crear els programes educatius i intervencions psicològiques per augmentar el suport a la salut mental.

En marxa a tres centres
La nova mesura ja s'està provant a tres escoles i centres de secundària de Barcelona que compten amb docents de l'Institut Consell de Cent, l'Escola Virolai i l'Escola Collaso i Gil.