​Adjudicat el segon contracte més gran de Sabadell: l’atenció domiciliària de les persones dependents

12,5 milions d’euros, una pujada al voltant del 14%, que assumirà la mateixa empresa

Una persona gran al carrer
Una persona gran al carrer | Gala Espín
30 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:05h
El ple de l’Ajuntament de Sabadell, de caràcter extraordinari, celebrat aquest dimarts, ha aprovat l’adjudicació del que és el segon contracte més gran del consistori, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) -atenció a la dependència, amb uns 1.300 usuaris-. Ha tirat endavant amb els vots del PSC, Junts per Sabadell i la regidora no adscrita, Marta Morell; les abstencions d’ERC i Cs i el posicionament contrari de la Crida per Sabadell.

El nou contracte, d’una vigència de dos anys -fins al 31 de desembre de 2023- i prorrogable anualment fins a 2025, compta amb un pressupost de 12,5 milions d’euros, al voltant d’una pujada del 14%, que s’ha atorgat a l’empresa Accent Social, la mateixa que ha dut a terme el servei. Un increment que ve motivat per la millora salarial de la plantilla -compta amb més de 300 professionals-.  

“El 80% ha respòs a criteris tècnics i un 20% a econòmics”, va defensar el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, en la roda de premsa prèvia al ple, i que va comptar amb la valoració “d’especialistes del món de la dependència”, entre d'altres, i que es va fer amb la voluntat perquè “un contracte tan sensible fos adjudicat” amb aquestes especificitats. Cortés ha explicat, en la sessió plenària, que ha crescut la despesa per EPI, la incorporació de dos nous professionals i la supervisió externa. A més, i davant les crítiques de republicans, cupaires i Cs, ha garantit que s’ha “reforçat la coordinació” entre la companyia i l’administració de forma mensual, i també es mantenen les bimensuals, així com trobades cada mes “i no cada sis mesos”, ha rematat. A més, de la fiscalització externa a la qual se sotmet. 

Tant el portaveu de la formació taronja com d’ERC, Adrián Hernández i Gabriel Fernàndez, respectivament, han coincidit que “no s’ha avançat” en la redacció del nou document. Ambdós han aplaudit que es contemplés l’increment salarial, però Hernández “no millora el contracte de 2018” i ha lamentat que “l’aprenentatge de la Covid no hagi servit” per modificar les coses. I ha qüestionat “què passarà amb la demanda més recorrent, que és al matí. Els usuaris continuaran esperant i desesperant a primera hora”.

”Sobta” a la mateixa empresa  
La portaveu de la Crida per Sabadell, Nani Valero, ha manifestat la seva sorpresa perquè Accent Social torni a ser la que presti el SAD. “Sobta perquè la nova empresa és la mateixa que no volia assumir el 8% de l’increment salarial que tocava” per a l’any vinent, ha subratllat i ha recordat que l’adjudicatària és un negoci de Florentino Pérez, el president del Reial Madrid, “guanya de nou a costa dels seus suculents contractes amb les administracions públiques”.

SAD Més a prop
Una de les novetats d’aquest servei és una iniciativa, engegada pel govern municipal a l’estiu, SAD més a prop, que va arrencar amb l’atenció a una quarantena d’usuaris de la zona de Sant Oleguer. “Ara acaba la prova pilot i avaluarem els resultats”, deia Cortés, en l’atenció als mitjans, i apuntava la possibilitat que s’estengués a tres àrees més del municipi, que encara estaven per determinar.