Sabadell s'activa per combatre el fred amb l'atenció als sensesostre i la «supervisió» perquè no hi hagi talls

També es posa en funcionament una màquina llevaneu i paquets de sal, en cas de glaçades

L'atenció d'un membre de l'organització humanitària
L'atenció d'un membre de l'organització humanitària | Creu Roja Sabadell
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:52h
El fred, que s'ha intensificat en els últims dies, i l'arribada de desembre ha fet que s'activi l'Operació Fred, un protocol que atén i allotja persones sensesostre, i es "continuarà supervisant que no hi hagi talls" elèctrics, després que a principis d'any s'incrementessin amb l'arribada del temporal Filomena.

Així ho ha explicat el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés, que ha precisat que aquest protocol per atendre les persones que viuen al carrer es posarà en funcionament d'acord amb els avisos meteorològics del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) o "per criteri" de la regidoria. Enguany, tal com ha detallat Cortés, Aigües Sabadell ha cedit un espai per acollir-los durant la nit -té una capacitat de 15 places- i també hi ha el punt d'acollida diürn de Càritas, al carrer Duran i Sors.

Es tracta d'un servei que agafa el relleu del Molí de Sant Oleguer, que va funcionar el 2020. A més d'aquesta acollida, l'associació Ningú sense sostre ha ofert dos dels seus pisos per si aquest s'omple, a més, el consistori "disposa de pensions, hostals i el centre d'emergències", ha afegit. Cortés ha assenyalat que amb aquestes mesures "es torna al model de 2019".

El titular d'Acció Social ha afirmat que arran dels talls de llum produïts a principis d'any, amb especial afectació als barris de Can Puiggener, Ca n'Oriac, Torre-romeu i l'Eixample, Endesa es va comprometre a invertir 2,4 milions d'euros enguany, dels quals un gran gruix serà per renovar l'estació transformadora de Can Puiggener.

Màquina llevaneu i sal
Una altra de les decisions per fer front a la caiguda de les temperatures ha estat preparar una màquina llevaneu, que és un vehicle de recollida de residus i neteja equipat amb els elements necessaris per retirar neu de la via pública. A més, hi ha paquets de sal preparats per repartir, en cas que es produeixin glaçades.
 

La màquina llevaneu, preparada per si calgués Foto: Ajuntament de Sabadell


L'Operació Fred comença aquest dimecres, 1 de desembre, i s'allargarà fins al 31 de març. L'activitat tindrà una manera de fer molt marcada, així, la Unitat d'Emergència Social (UES) de Creu Roja Sabadell sortirà els dimarts i dimecres; dijous, Actuavallès i divendres, Ningú sense sostre. "Quan s'activi, la UES sortirà tots els dies. Mentre que en casos de 0 a 3 graus, es pot valorar", ha indicat el regidor.