La ploma sabadellenca, present en un col·lectiu d'autors que fugen de les editorials

Compta amb una vintena d'autors de tot l'Estat i s'han constituït en la plataforma "Los20másleídos"

L'autora sabadellenca amb la seva obra
L'autora sabadellenca amb la seva obra | ACN
A.H.
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:13h
"Ens trobem en un moment en què les editorials publiquen llibres de persones famoses o conegudes, amb un retorn econòmic ràpid, i no s'arrisquen a publicar llibres d'autors no coneguts", detalla Patrícia Berlín, periodista i escriptora de Sabadell, que forma part d'un col·lectiu d'autors que fuig dels circuits clàssics de publicació.

Són una vintena d'escriptors d'arreu de Catalunya -a més de la ciutat vallesana, Olesa de Montserrat i Cervera, entre d'altres- i l'Estat que han constituït la plataforma Los20másleídos, a través de la qual promocionen la seva obra autopublicada. Així, aconsegueixen difondre-la, igual que amb el consum de productes alimentaris de proximitat: "Proposem que es faci de la mateixa manera, amb literatura de qualitat i de quilòmetre zero, perquè el lector tingui on triar i que el llibre sigui d'un escriptor del seu poble o ciutat", explica.

La promoció de les obres es fa en l'àmbit local, si bé els autors també recomanen companys amb qui comparteixen l'esperit de la iniciativa. El col·lectiu fa pinya, amb venda a través de la plataforma Amazon i de llibreries, principalment del municipi on resideixen. Prèviament, els escrits han passat el filtre de l'agència literària Èxit, que certifica que el contingut té el nivell adient per estar sota el paraigua de la plataforma.

Berlín ha fet l'estrena del primer llibre en aquest projecte, Las chicas decentes no se pintan las uñas. Una creació literària que parteix de l'experiència que va viure com a periodista amb la cobertura informativa de la desaparició de Llum Valls, una jove que després de nou mesos en cerca va ser localitzada sense vida. "Aquell cas em va frepar, i és el meu punt de partida", però en el seu relat, la desapareguda apareix amb vida.