Els treballadors d'urgències del Taulí exploten per «esgotament» de les condicions laborals

L'hospital impulsa una nova distribució horària i assegura que hi ha una demanda un 7% superior respecte abans de la Covid

Llits en un espai de l'hospital
Llits en un espai de l'hospital | Hospital Parc Taulí
25 de novembre del 2021
Actualitzat a les 10:11h
“No és vocació, és explotació”, “plantilles al mínim, risc al màxim”, "Qui ens cuida a nosaltres?" i “en aquest servei no podem garantir la seguretat del pacient”. Aquests són alguns dels cartells que hi ha per diferents parts de l’Hospital Parc Taulí que han penjat treballadors d'urgències per protestar per la situació que estan vivint. Hi ha un "cansament" generalitzat del personal d'aquesta unitat, ha explicat una treballadora.

"Fa més de cinc anys que hi ha saturació", ha assegurat i ha continuat, "la pandèmia ha estat la gota que ha fet vessar el got". Segons ha dit, han suprimit la persona d'infermeria que hi ha de reforç i això obliga a fer "la feina de dues o més persones", a més, els "utilitzen per cobrir descobertures" en altres àrees del centre, i això suposa "un estrès afegit", ha rematat. Ha estimat que a diari hi ha unes 500 visites a urgències "i no donem a l'abast" i, a la vegada, ha reclamat "més espai" per oferir un "tracte digne" als usuaris i no "deixar-los al mig dels passadissos".
 

Alguns dels cartells penjats a l'hospital Foto: Cedida


Precisament, sobre la manca de capacitat ha assenyalat que "no s'ha aprofitat" les èpoques en què el Frontal Gran Via no acollia pacients Covid per fer-hi intervencions, ja que, per exemple, "es veu cablejat i canonades", perquè "van obrir-ho a corre-cuita", ha explicitat. Una fatiga que aquest dimecres, sota la pluja, s'ha traduït en una protesta al recinte hospitalari per exigir mesures.

Unes condicions que UGT ha dut a Inspecció de Treball i ha recordat que ve avisant-ho “des de fa temps la situació insostenible” i ha remarcat el “col·lapse permanent” de les urgències. El sindicat ha criticat “la precarietat” del personal d’aquest “servei essencial” i ha posat l’accent en un moment com l’actual, en què la incidència de la pandèmia està creixent. També ha apuntat que els van “vendre que aquesta situació quedaria resolta” amb l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Sabadell per a l’ampliació de les urgències i ha qualificat tot plegat “d’inacceptable”. Per això, ha exigit que es prenguin decisions “urgents” per resoldre-ho.

Nova distribució horària
La directora assistencial del Taulí, Rocío Cebrián, ha explicat que, des de fa una mica més d’un mes, hi ha una distribució horària, entre els professionals que s’hi han adherit, en la qual hi ha menys festius “i es pugui conciliar millor”. A més, s’ha ofert ampliar els contractes parcials a complets, unes mesures, tal com ha subratllat, perquè sigui més “atractiva” la feina i incorporació de noves persones. D’altra banda, Cebrián ha admès la manca d’infermeres, una problemàtica també d’àmbit català, ha puntualitzat, i que amb un personal “just” i en un “any extraordinari, per causes sobrevingudes”, creix la pressió sobre elles, ja que “s’ha demanat fer més hores” per cobrir la demanda.
 

La concentració de part de la plantilla d'urgències Foto: Cedida


Cebrián ha assentit la saturació de la plantilla, però ha emfatitzat que aquesta tardor "hi ha un 7% superior a l'estat que hi havia abans de la pandèmia". "Hi ha demanda i s'està atenent en un espai que és petit, amb pocs metres quadrats", ha indicat. Per això, ha posat esperances en l’ampliació que hi ha en marxa, amb 96 llits,perquè “millori el drenatge” d’aquest servei i, de retruc, ha de permetre fer créixer les urgències actuals fins a generar uns 1.000 metres quadrats. Ha reconegut que “és fàcil demanar un esforç” per a un personal que “porta molts mesos fent-los” i que té menys de dos mesos de “treva entre onada i onada” del coronavirus.

Així mateix, s’ha mostrat optimista amb el “gran projecte” de l’Hospital Ernest Lluch, al límit de Ripollet, Montcada i Cerdanyola, ja que “ajudarà a disminuir l'estada” de pacients i oferirà “una hospitalització intermèdia”, al seu parer donarà resposta a un "dèficit" per a la població de referència. 

Demanda de Metges de Catalunya
Les protestes i queixes dels professionals de l’hospital han arribat quan fa uns dies es va conèixer que Metges de Catalunya (MC) va interposar dues demandes contra el centre per imposar guàrdies a 14 sanitaris de la Unitat de Cures Intensives (UCI), un cop ja havien fet el màxim d’hores de la seva jornada laboral.