1 de 10
fons europeus

El Sincrotró Alba engega el procés de transformació per ser una instal·lació de quarta generació

Gràcies a 7,5 milions d'euros del fons europeus i que permetran contactar cinc persones

Vista aèria del centre | Sincrotró Alba
per Carlos Paños, Sabadell, Catalunya | 21 de novembre de 2021 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Sincrotró Alba engegarà el procés de transformació per ser una instal·lació de quarta generació, conegut com el projecte d'Alba II i això permetrà a la comunitat científica i industrial entendre millor i resoldre els reptes actuals i futurs de la societat. Una metamorfosi que preveu la renovació del centre, ubicat a Cerdanyola del Vallès.

Un canvi que és possible gràcies als 7,5 milions d'euros que ha rebut del fons europeus Next Generation i que permetrà a la comunitat científica i industrial entendre millor i resoldre els reptes actuals i futurs de la societat. A més, es crearan cinc noves places de treball, atès que es necessitaran dos enginyers de projecte, dos especialistes en instrumentació i un enginyer de buit.


Alba II "serà crucial" en àrees com la salut, el canvi climàticl'energia, anant un pas més enllà per entendre "fenòmens complexos", però també "serà una eina molt útil" en la investigació d'una agricultura sostenible, la preservació de l'entorn i donarà suport al desenvolupament de nous materials d'emmagatzematge, conversió i transport d'energia.

Hi ha previst el reemplaçament de nombrosos components dels acceleradors i es desenvoluparà un laboratori de nano-posicionament per assegurar la precisió i estabilitat de les mostres a nivells nanomètrics -una mil milionèsima part d'un metre-. El calendari per a la construcció d'Alba II es farà fins al 2028, sense aturar l'activitat, i a partir d'aquell any i fins al 2030 s'interromprà per provar-ne els nous components i es reiniciarà el 2031.

 

 

Participació