Llum verda al «pressupost més alt i expansiu» de Sabadell

Part de l'oposició avisa d'una pujada dels impostos i una manca de projecte per a la ciutat

Ajuntament de Sabadell.
Ajuntament de Sabadell. | Gala Espín
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:32h
El passat divendres el govern municipal presentava els comptes de l'any 2022, amb el suport de Junts per Sabadell (JxS), aquest dilluns, en un ple extraordinari, ha passat el tràmit el "pressupost més alt i expansiu" de la ciutat, tal com l'ha definit la quarta tinent d'alcaldessa, Montse González.

González ha recordat que els 252,6 milions d’euros busquen "quatre premisses": el desenvolupament de les persones, repercussió de l'espai públic, recuperació econòmica de la ciutat i l'avanç cap a una administració més accessible. Uns xifres que han alineat part de l'oposició, tal com s'ha fet palès amb la votació: a favor, PSC, JxS i la regidora no adscrita Marta Morell i en contra, ERC, la Crida per Sabadell i Cs.

La regidora republicana, Èlia Soriano, ha completat l'afirmació de González, "amb els impostos més cars", en la línia que també ha apuntat el regidor de la formació taronja, José Luis Fernández, que preveu una pujada dels tributs. Soriano ha criticat que els comptes "són molt expansius, sí, toquen moltes coses", però ha qüestionat, "si sabem on volem anar? Què volem ser de grans?". Una pregunta, en forma de reprovació, que Fernández ha continuat dient que "es van posant pegats" i "no hi han projectes per a la ciutat amb vistes a 2030".

També ha posat sobre la taula la problemàtica principal, al seu parer: l'habitatge i que no hi hagi ajudes a la rehabilitació, "en un parc que té més de 40 anys". Unes consideracions que ha complementat la regidora de la Crida, Anna Lara, "cadascun dels tres té una visió diferent", en referència a l'acord de pressupostos entre socialistes, Junts i Morell. A la vegada que ha recriminat que no inclogui la urbanització del soterrament de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Can Feu-Gràcia, el mercat de Campoamor i ha qualificat "d'error deslligar" el Passeig de la Plaça Major i l'aparcament, així com l'ha trobat "contradictori, perquè hauria de ser l'eix central de les ZBE", que sí tenen una partida.

Futur i plusvàlues   
El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha fet "tres pinzellades" de "diferents pals" de projectes a "llarg termini" a Sabadell: el conjunt fabril Sallarès i Deu, on hi haurà formació, capacitació i professionals de primer nivell restauració i d'altres oficis; l'aeroport, que "des de l'interés manifestat pel govern municipal ja hi ha un hangar" i d'altres empreses s'hi volen traslladar i l'Artèxtil, "una peça cabdal", ha subratllat.

Tant des d'ERC, com la Crida i Cs han carregat per "fiar" la previsió d'ingressos a l'aportació d'altres administracions i els fons europeus, així com, des de la formació republicana s'ha instat la presentació d'una estimació de l'afectació de la taxa de les plusvàlues, que ha situat entre cinc i sis milions d'euros. Una forquilla que González no ha compartit, ja que s'està a l'espera d'un estudi i si el govern espanyol "activará o no compensacions". Una situació que no és única a l'Ajuntament de Sabadell, també els de tot l'Estat, ha finalitzat.